In de late Middeleeuwen (circa 1000-1500 na Christus) werden boerderijen in de kommen op hoge terpen of pollen gebouwd. Een terp is een opgeworpen verhoging in het landschap met als doel een woonplek te maken waar men veilig was voor hoog water. De terpen in het rivierengebied zijn aangelegd in de Middeleeuwen, in de periode voordat er een aaneengesloten bedijking bestond (omstreeks 1300). Vaak werd een plek gekozen die van nature al iets hoger lag. Terpen werden na hun aanleg nog regelmatig verder opgehoogd, tot ze rond 1200 hun maximale hoogte bereikten.
Door heel Nederland komen verschillende soorten terpen voor. Zo vinden we grote terpen voor meerdere gebouwen of zelfs gehuchten hoofdzakelijk in het kustgebied Friesland en Groningen. In het rivierengebied (waar men ook spreekt van pollen) gaat het meestal om huisterpen, waarop slechts een enkele boerderij staat zoals bij de kruising van Neerveld en De Dreef in Hernen.
Na de bedijkingen werden terpen steeds minder van belang als bescherming tegen overstromingen. Bij de uitbreiding van de boerderijen of bij nieuwbouw werd dan vaak langs de terp gebouwd. Bij boerderij De Dreef in Hernen is dat ook gebeurd en bij De Wijnakker op de kruising van Neerveld zit het juist net anders. De hoge schuur daar is gebouwd na de dijkbreuk (bij Overasselt) op 1 januari 1926. De boerderij is waarschijnlijk veel ouder, maar hoe oud precies staat nergens duidelijk vermeld.