Rooms-katholieke kerk, gebouwd op protestants zand

H. Alphonsus de Liguori Kerk, Zandstraat 77, Beneden-Leeuwen

Aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen staat de rooms-katholieke parochiekerk, een neoromaanse kruisbasiliek, gebouwd naar ontwerp van architect C. Franssen uit Roermond in de jaren 1898-1900. De kerk is toegewijd aan de H. Alphonsus de Liguori.

De kerk is gebouwd in machinale baksteen van bonte kleur met toepassing van hardsteen voor tussenelementen, uitwendig lijstwerk en dekplaten. Zandsteen is toegepast voor de gebeeldhouwde onderdelen, met name de kapitelen van pijlers en zuiltjes. Zwart gepolijst graniet is gekozen voor de schachten van de kolommen in het middenschip en van de zuiltjes in het schijntriforium. In april 1898 werd een begin gemaakt met de bouwtekeningen voor de kerk. Op 5 oktober 1898 werd de bouw van kerk en pastorie aangenomen door de Amsterdamse aannemer F. Raymakers die het werk uitvoerde voor de som van 61.838 gulden buiten de stenen, die afzonderlijk geleverd werden voor 23.900 gulden.

Zand

Uit een grondboring bleek echter dat het vaste zand vijf tot zeven meter diep zat, zodat het bouwterrein tot die diepte moest worden uitgegraven en vervolgens met zand van elders moest worden aangevuld. Leuk detail is dat dit zand afkomstig was van een perceel aan de Liestert en werd aangekocht van de eigenaar: het Protestants kerkbestuur. Bouwpastoor Van Weert schrijft met enige humor in zijn dagboek: 'dat het zand op die manier toch weer Katholiek werd'.

Samensteller tekst: Toon Banken.

Bronnen van de tekst:

  • A.G. Schulte, Het Land van Maas en Waal, Monumenten van geschiedenis en kunst, Den Haag/Zeist, 1986.
  • Ellen Brons, Tussen Waal en Wetering, 100 jaar Beneden-Leeuwen, parochie & parochianen. Tweestromenlandreeks nr. 20, 2000.


  • Land van Maas en Waal

  • Geloof

  • 1800-1900

  • West Maas en Waal

  • Landschap

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl