WO2 & Vliegeniersmuseum Rivierenland

Eerbetoon aan geallieerde vliegeniers en oorlogsslachtoffers

In juli 2015 sloegen de historische verenigingen van de gemeente Lingewaal de handen ineen om met een permanent eerbetoon zeven geallieerde vliegeniers en oorlogsslachtoffers in de gemeente Lingewaal permanent te herdenken. Dit leidde tot het WO2 & Vliegeniersmuseum Rivierenland in Fort Vuren.

Het doel van het project was het permanent zichtbaar maken van de Lucht- en Tweede Wereldoorlog zoals die zich boven de gemeente Lingewaal en het Rivierenland heeft afgespeeld en het eren van geallieerde vliegeniers en burgers die het leven gaven of die gevangen werden genomen. Het vastleggen van deze geschiedenis en deze permanent beschikbaar maken voor het grote publiek.

Een kleine tentoonstelling op 4 en 5 mei 2016 groeide uit tot een permanent museum en herdenkingsroute met herdenkingsborden, onze "Memorial Boards". Op 10 mei 2017 werd het WO2 en Vliegeniersmuseum door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven in Fort Vuren geopend in het bijzijn van vertegenwoordigers van verschillende ambassades en familieleden van geallieerde piloten, verzetsstrijders en burgerslachtoffers.

Op 11 mei 2017 werd de Herinneringsroute WO2 geopend en de Memorial Boards onthuld door meer dan 50 familieleden uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Polen en Nieuw-Zeeland.


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • West Betuwe

  • Musea

  • Rivierengebied

Waaldijk 29
4214 LB Vuren

info@egvl.nl

Relevante links

- www.egvl.nl/

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl