Vele bekende gezichten

Reünie na de oorlog

Onder begeleiding van de Harmonie uit Asperen marcheerden ruim honderd soldaten en hun meerderen van het station van Leerdam naar het dorpje waar ze meer dan zes jaar geleden hun mobilisatietijd waren begonnen. Het was 30 mei 1946, Hemelvaartsdag.

Kapitein Van Deth had na de bevrijding meteen de familieberichten weer opgepakt en de correspondentie gebruikt om een grootschalige reünie te organiseren. De meeste soldaten zouden die nacht weer op hun oude adres slapen of bij vrienden in het dorp.

Vrolijk

De stemming op die Hemelvaartsdag in Asperen is uitermate vrolijk. Op zaterdag 1 juni 1946 staat in 'De Voorlichter, Anderdaagsch Streekblad voor de Vijfheerenlanden, Neder-Betuwe, Tieler- en Bommelerwaard':

De burgemeester verwelkomde den kapitein en zijn jongens en sprak hem hartelijk toe. Kapitein Van Deth nam hierop het woord en dankte de burgerij voor alles wat zij vroeger had gedaan, maar nu ook weer deed. De ontvangst en de uitgebreide koffietafel werd hen namelijk door de burgerij aangeboden. (…) Helaas waren alle "jongens" niet aanwezig. Kapitein Van Deth las, staande aangehoord door de aanwezigen, de dodenlijst voor van hen, die door den bruten bezetter waren omgebracht. Een minuut van stilte werd in acht genomen.

Het verlaten fort

Er volgde een wandeling naar het fort, een vreemde gewaarwording voor veel soldaten, want het bastion dat ooit het middelpunt was van alle activiteiten, was onder Duits gezag dichtgemetseld. Velen zouden na de reünie nog vaak terugkomen naar Asperen.

 

Dit is een bewerkt fragment van het verhaal 'Men ziet vele bekende gezichten' van Leendert van der Valk uit het boek 'Hou je dapper'. Het boek is verkrijgbaar via de website van Uitgeverij Boekschap.


  • Leven langs de linie

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl