Wekeromse Zand

Stuifzandgebied en Celtic Fields

Het Wekeromse Zand is een van de locaties van Geldersch Landschap & Kasteelen. De kern van het Wekeromse Zand is een gebied met actief stuivend zand, diep uitgestoven laagten en begroeide 'forten'. Actief stuivend zand komt in Noordwest-Europa buiten Nederland bijna niet meer voor. Dit maakt het Wekeromse Zand aardkundig, ecologisch en cultuurhistorisch zeer waardevol.

De heidevelden ten westen van Wekerom waren vanaf de middeleeuwen gemeenschappelijk bezit van de bewoners van deze buurtschap. Zij lieten er hun schapen grazen en staken er plaggen. De heide kreeg echter onvoldoende gelegenheid om te herstellen, waardoor de bodem ging stuiven.

IJzertijd

Het Wekeromse Zand werd al in de ijzertijd bewoond. Het gebied bevat een van de grootste Celtic-Fieldscomplexen van ons land. Celtic Fields zijn akkertjes uit de ijzertijd. Zandgrond was schraal en leverde relatief weinig op, maar was met de middelen die de boeren tot hun beschikking hadden te bewerken. De bodem werd bewerkt met een eergetouw, een puntige stok met een handvat.

Spieker

Aan de rand van het Wekeromse Zand is in 2012 een ijzertijdboerderij geopend. Wilt u ook de boerderij en spieker (voorraadschuur) bekijken, vanaf het uitkijkplatform genieten van de gereconstrueerde akkertjes en de bouwwerken en aan de picknicktafel het IJzertijdspel spelen? U bent van harte welkom! Vanaf deze plek kunt u een route lopen van ongeveer 2,5 km. U komt dan ook langs een stuk origineel Celtic field, dat Geldersch Landschap beter zichtbaar heeft gemaakt en langs de Germaanse put.

Een deel van Wekeromse Zand is afgesloten voor fietsers. Honden zijn niet toegestaan.


  • Landschap

  • -3000-500

  • Ede

  • Landschap

  • Veluwe

Vijfsprongweg
Wekerom

info@glk.nl

gratis toegankelijk

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl