Sint Walburgiskerk en Librije

Ontdek de schatten in de Walburgiskerk!

Walburgiskerk en Librije De Walburgiskerk in Zutphen wordt gerekend tot de tien mooiste kerken van Nederland. De oudste delen van de kerk dateren uit de elfde eeuw. Tot 1591 was de Walburgiskerk een katholieke kerk. Na de reformatie was het de hoofdkerk van de hervormde gemeente. De kerk is eind negentiende eeuw ingrijpend gerestaureerd onder leiding van de architect P.J.H. Cuypers. Tussen 1970 en 1988 vonden diverse restauraties plaats. Sinds de meest recente verbouwing (2018) is de kerk het gehele jaar geopend voor publiek. Ook kan de kerk gehuurd worden voor diverse gelegenheden. De Walburgiskerk herbergt vele schatten, waaronder een kaarsenkroon uit 1395, een koperen doopvont uit 1527, de unieke middeleeuwse kettingbibliotheek de Librije uit 1564 en het Hendrick Baderorgel uit 1643, dat hoort tot de top 5 orgels van ons land. De Walburgiskerk is onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van het Museum Catharijneconvent in Utrecht om het religieuze erfgoed van Nederland onder de aandacht te brengen.

De Librije is een openbare leeszaal uit de zestiende eeuw. Zij werd opgericht door twee kerkmeesters, Conrad Slindewater en Herman Berner. Uit archiefstukken blijkt dat een belangrijke doelstelling van De Librije was: de mensen voor het 'ware' geloof te behouden door hen 'goede' boeken te laten lezen.

De Librije werd gebouwd tussen 1561 en 1564, naar het model van de boekenzalen van twee Zutphense kloosters. Als openbare leeszaal heeft De Librije dertig jaar gefunctioneerd. In de zeventiende en achttiende eeuw was het een particuliere bibliotheek voor predikanten en raadsleden. In de negentiende eeuw raakte De Librije in vergetelheid. Aan het eind van de negentiende eeuw werd De Librije herontdekt als een monument van wetenschap en geschiedenis.

Bezoek

De Sint Walburgiskerk is te bezichtigen met of zonder gids. In de Walburgiskerk bevindt zich de Middeleeuwse Bibliotheek "De Librije". Deze kan alleen bezocht worden o.l.v. een gids. Tijdens de reguliere openstelling is er een gids aanwezig om u rond te leiden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken, tenzij u met een groep met meer dan 6 personen wilt komen. Neemt u dan contact op met info@walburgiskerk.nl.

 


 • Geloof

 • Kunst en cultuur

 • 1500-1600

 • Zutphen

 • Musea

 • Achterhoek

 • Ridders van Gelre

https://walburgiskerk.nl/
Bezoekinformatie

Walburgiskerk en Librije
Kerkhof 3
7201 DM Zutphen

0575-547058

info@walburgiskerk.nl

 • Kinderactiviteit
 • Museumwinkel
 • Rondleidingen
 • Volledig toegankelijk met beperking

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl