Voerman Museum Hattem

Museum voor beeldende kunst, historie en archeologie

Een museum met een collectie 'Historie van Hattem' en een prachtige collectie kunst: 'Groots op kleine schaal'. Genieten van kunst en kleurrijke geschiedenis bij het Voerman Museum Hattem. Image
Actueel bij deze organisatie
Zomertentoonstelling met Jan Voerman jr. en Daniel Douglas
02-06-2020 t/m 11-10-2020

Voerman

Zoals de naam al aangeeft, biedt het Voerman Museum Hattem een uitgebreide en veelzijdige collectie van de schilders Jan Voerman senior en Jan Voerman junior. Senior, de ‘IJsselschilder’, die IJssellandschappen maakte met prachtige indrukwekkende luchten. Van zijn hand zijn echter ook andere onderwerpen te zien, zoals 'Gemberpot met Boeddha' en het 'Eper Huisje'. Zijn zoon Voerman junior schilderde de levende natuur van planten en dieren met een indrukwekkende precisie. Maar velen zullen junior vooral kennen van zijn werk voor de Verkade-albums, waarvoor hij vele jaren lang talloze plaatjes tekende.

Deze schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s vormen de basis van de unieke collectie beeldende kunst van het Voerman Museum Hattem, een museum dat misschien op kleine schaal opereert, maar daarin wel groots is. En die collectie houdt allerminst op bij de werken van Voerman.  Zo zijn in het museum ook schilderijen van Jo Koster te vinden, werkzaam in Hattem van 1910 tot 1924. En de beeldhouwwerken van Elisabeth Varga en Bé Thoden van Velzen mogen hier eveneens genoemd worden, zij vormen een belangrijk onderdeel van de museumcollectie. Bovendien presenteert het Voerman Museum Hattem tweemaal per jaar een nieuwe wissel-expositie. Deze worden doorgaans in het voorjaar en najaar voor het publiek geopend. Zowel de onderwerpen als de uitwerking van deze tentoonstellingen, kenmerken zich door een rijke variatie.

Collectie

Maar het Voerman Museum Hattem biedt meer dan een eigenzinnige kijk op kunst. Het museum bezit namelijk ook een archeologische collectie met onder meer klokbekers en grafvondsten die tijdens opgravingen in Hattem zijn gedaan. Vermeldenswaardig is hier het werk van Peeter Snayers (1592-1667) 'aanvalsregiment voor de stad Hattem'. Dit werk, dat de belegering van Hattem door de Spanjaarden in 1629 verbeeldt, is te vinden in de Zicht op Hattem-zaal, waar de historie van Hattem wordt verteld. Ook een bijzonder liturgisch collectiestuk als een monstrans is in deze zaal te vinden.
Hattem heeft een kleurrijke middeleeuwse geschiedenis en hierover is meer te vinden in de kelder van het museum. Daar komen de tijden van de ‘Dikke Tinne’ tot leven, de imposante burcht die ooit de omgeving van Hattem domineerde. Ook wordt hier uitgebreid stilgestaan bij hoe het leven en werken in een kasteel als de Dikke Tinne moet zijn geweest. Op een andere plek in het gewelf van het museum is aandacht voor de collectie van de twee Hattemse huisartsen Sypkens-Smit. Met hun verzameling historische vondsten legden zij de basis voor de geschiedkundige collectie waar het museum nu over beschikt.

Daendels

En wil je alle indrukken van het museum even rustig verwerken, dan bieden het binnenplaatsje en de Daendels koffie-keuken van het museum daarvoor ruim gelegenheid. Op de binnenplaats is het zeker bij goed weer aangenaam vertoeven. In de koffie-keuken, waar het leven en werk van de Hattemse patriot Herman Willem Daendels nader wordt belicht, kun je aanschuiven om tegen een kleine vergoeding van een kopje koffie of thee te genieten. En wil je thuis nog even nagenieten van het Voerman Museum Hattem, dan is er in de museumwinkel een rijke variatie aan artikelen te koop. Voor elke beurs is er wel een leuk aandenken voor thuis of cadeautje voor familie of vrienden te vinden.

Het Voerman Museum Hattem is verder actief op het gebied van educatie. Zo komen er regelmatig schoolklassen op bezoek en van tijd tot tijd worden er  in het museum lezingen georganiseerd. Het Voerman Museum Hattem is hierbij zoveel mogelijk toegankelijk voor minder validen. Zo is het museum met uitzondering van de kelder rolstoelvriendelijk, mede dankzij de beschikbaarheid van een lift.


Relevante links

- Voerman Museum Hattem

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

 • Streekgeschiedenis
 • Personen
 • 1800-1900
 • Hattem
 • Musea
 • Veluwe

Plaats

Location on map

Openingstijden

Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00

Online reserveren kan, maar is niet verplicht

Prijs

Volwassenen / kinderen vanaf 12 jaar: €7,50, kinderen 0-3 jaar: gratis, kinderen 4-12 jaar: €2,50, gezinskaart (2 volw + kinderen): €15,75, groepen vanaf 15 personen: €7,25 p.p, CJP-kaart €5,00 p.p.

Combikaart VMH + Anton Pieck Museum + Nederlands Bakkerijmuseum voor volwassenen / kinderen vanaf 12 jaar: €18,00, kinderen 0-3 jaar: gratis, kinderen 4-12 jaar: €10,00

Gratis toegang met Museumkaart en als lid van Vereniging Rembrandt, ICOM en Vrienden van het Voerman Museum Hattem.

Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Reserveer hier uw toegang tot het museum

Contactgegevens

Achterstraat 46-48
8051 GC Hattem

038-4442897

info@voermanmuseumhattem.nl

Organisatiekenmerken

 • Deels toegankelijk met beperking
 • Geregistreerd museum
 • Kinderactiviteit
 • Koffie
 • Museumkaart
 • Museumwinkel
 • Rondleidingen

Aangesloten bij

Verwante verhalen

Lees meer

Actueel bij deze organisatie

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl