De Koepel bij Lunteren

Hoog van de toren

Museum Lunteren heeft sinds 2017 een permanente tentoonstelling op de bovenste verdieping van Uitkijktoren De Koepel. De permanente tentoonstelling ‘Hoog van de toren’, is het resultaat van vier samenwerkende partijen: Stichting Het Luntersche Buurtbosch, Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, het bestuur van De Koepel en Museum Lunteren.


Via diverse ‘luikjes’ biedt ‘Hoog van de toren’ de bezoeker een inkijkje in het dagelijks leven van de vroegere bewoners op de Goudsberg. Maar we kijken ook naar beelden van koningin Juliana op bezoek in Lunteren, horen een deel uit een suite van een Lunterse componist, zien het koffiekopje van oud-minister Joseph Luns (die met regelmaat in Hotel De Veluwe in de Dorpsstraat verbleef) voorbijkomen, en worden geconfronteerd met de Muur van Mussert. En wat te denken van beelden van Johan Hilgers die in 1920 als eerste over Nederland (en Lunteren) vloog, en van de idealistische schrijver Frederik van Eeden die in Lunteren een landbouwkolonie stichtte.

Goudsberg

De invoering van het Goudsberg Project begon met de inrichting van het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat als onderdeel van Museum Lunteren. Ook hier verscheen een (deels) interactief visitekaartje van de rijkdom van het gebied in en om de Goudsberg. De Koepel is een schitterende creatie van architect W.O.J. Nieuwenkamp, als voortzetting van de eerste, lagere bouw van zijn plaatselijke collega J.W. Dinger. De toren zelf is een icoon, als eerbetoon aan notaris Johannes van den Ham die vanuit zijn gevoel voor rechtvaardigheid het goede voorhad met de toen voornamelijk arme bevolking van het dorp. Bos én Koepel liet ‘de oude notaris’ testamentair na aan de Lunterse bevolking – een unicum in ons land.


  • Landschap

  • Kinderen

  • Tot -3000

  • Ede

  • Musea

  • Veluwe

https://buurtbosch.nl/centrun-buurtbos/
Bezoekinformatie

Uitkijktoren de Koepel
Boslaan 90
6741 KG Lunteren

0318-481804

koepelevenementen@buurtbosch.nl

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl