Stichting Valkhofbunker Een bunker gered van de vergetelheid

De Valkhofbunker gezien van onderaan de Valkhofheuvel © Stichting Valkhofbunker - PD De dichtgemetselde toegang van de Valkhofbunker bij de opgraving van Stichting Valkhofbunker. © Stichting Valkhofbunker - PD Deze ansichtkaart toont de oostelijke bunker (inmiddels verdwenen) op het Valkhof. © Noviomagus.nl - PD Het interieur van de Valkhofbunker. © Stichting Valkhofbunker - PD De Valkhofbunker gezien van onderaan de Valkhofheuvel. © Stichting Valkhofbunker - PD Deze kaart, getekend door het verzet, toont de verdedigingswerken op het Valkhof: de drie bunkers en het loopgravennetwerk dat ze verbond. © Regionaal Archief Nijmegen - PD Logo Stichting Valkhofbunker
Stichting Valkhofbunker wil een zo groot mogelijk publiek kennis laten maken met een belangrijk deel van de Nijmeegse geschiedenis: de gevechten rond het Valkhof tijdens de bevrijding en het leven in Nijmegen tijdens de oorlogsjaren.

Hernieuwde aandacht voor de bunker 

De Valkhofbunker dreigde in de vergetelheid te raken, verstopt onder het hoogste uitkijkpunt van het Valkhofpark. Honderden Nijmegenaren hebben op het dak van de bunker gestaan zonder in de gaten te hebben dat ze zich bovenop een Duits vestingwerk bevonden. Na veel graaf- en schoonmaakwerkzaamheden heeft Stichting Valkhofbunker – met hulp van vele anderen – de bunker sinds september 2016 open kunnen stellen voor het publiek.

Expositie over Nijmeegse oorlogs- en bevrijdingsverhalen

In de bunker kun je ervaren wat Duitsers, geallieerden, het verzet en gewone Nijmegenaren doormaakten tijdens de bevrijding van Nijmegen, die zich voor een deel in en rondom de bunker afspeelde. Er zijn informatiepanelen en uiteraard een uniek en strategisch uitzicht over de Waalbrug. Bovendien is er een wisselende expositie van objecten uit het Nijmegen van de oorlogsjaren. Hierdoor komt dit bijzondere gedeelte van de Nijmeegse geschiedenis van dichtbij tot leven.

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

adres

Bezoekadres:
Valkhofpark, Nijmegen

Postadres:
Van der Duyn van Maasdamstraat 19
6535 VS


info@valkhofbunker.nl

openingstijden

11:00-17:00 elk oneven weekend (of op aanvraag)

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl