De V1-inslag in het Waterkwartier

18 februari 1945, Nijmegen

De V1 was het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. V1 staat voor Vergeltungswaffe 1: Vergeldingswapen 1. De V1 was de eerste in een reeks van drie wapens die de aanduiding V kregen. Met de V1, V2 en V3 duidde de Duitse propagandaminister Joseph Goebbels de wapens aan die tegen het einde van de oorlog door de Duitsers in gebruik werden genomen in een ultieme poging de oorlog te ‘winnen’. De V2 en V3 waren nog groter dan de V1’s.

Waterkwartier

Op 18 februari 1945 sloeg het noodlot toe in het Waterkwartier, een wijk in Nijmegen. In februari 1945 was Nijmegen frontstad, waardoor het vrijwel continue onder (de dreiging van) vuur lag. De bewuste V1-bom sloeg op 18 februari in rond half zes in de ochtend, op de hoek van de Biezenstraat en de Waterstraat. De inslag kostte vier buurtbewoners het leven en vijfentwintig huizen moesten herbouwd worden. Daarnaast vielen er tientallen gewonden, waaronder een aantal Britse soldaten die in Nijmegen gestationeerd waren.

Herdenking

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd in 1945 al een monument geplaatst op de plaats van de inslag. Op het monument stond de volgende tekst: ‘’Als de heer het huis niet bouwt, arbeiden de werklieden tevergeefs’’. In 1949 werd dit monument echter weer verwijderd in verband met de herbouw van de bij de inslag verwoeste woningen. Op initiatief van betrokken buurtbewoners uit het Waterkwartier is er op 18 februari 2010 een nieuw monument geplaatst. Dit betreft een plaquette met een minder verhullende tekst, namelijk: ‘’Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de V1-bominslag op 18 februari 1945’’. De onthulling werd verzorgd door J. van der Broek en B. Plönes, nabestaanden van slachtoffers.

Sinds 2010 vindt er een jaarlijkse herdenking bij de plaquette plaats, waar ook de lokale basisschool – Brede School Aquamarijn - bij wordt betrokken.

Verder lezen:


Rechten

Elmar van de Ree, CC-BY-SA

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl