Kasteel de Kelder

... of Havezathe Hagen?

Aan de noordrand van Doetinchem dichtbij het Slingelandziekenhuis staat een oud rechthoekig bakstenen gebouw met kruisvensters en aan de uiteinden twee trapgevels. Het is het restant van het huis dat bekend staat als Hagen dat ook wel Kasteel de Kelder genoemd wordt. Het is niet zeker of dit huis een kasteel geweest is. Van de geschiedenis van het gebouw is uit de tijd voor 1600 nagenoeg niets bekend.

De naam Hagen is mogelijk afkomstig van een familie die er ooit woonde. Haegen is in elk geval een oude Doetinchemse familienaam. Een verklaring voor de naam 'de Kelder' is niet bekend. Het is mogelijk dat de ruime kelderverdieping van het huis een bijzondere indruk maakte zodat deze naam ontstaan is. Ook is er een mogelijk verband met het Angelsakisische woord Keld dat bron betekent.

Huijs Killer

Een 17e eeuwse tekening van 't Huijs Killer toont de ruïne van een uitgebrand kasteel dat omgeven was door een gracht. Het nu nog bestaande huis kan gezien de overeenkomsten heel goed een onderdeel geweest zijn van het gebouw dat op die tekening weergegeven is. Als de tekening inderdaad het afgebrande Hagen betreft, dan werd het kasteel maar ten dele herbouwd. De gracht werd gedempt. 

Eigenaren

De oudst bekende eigenaar zou een Frederik van Voorst zijn. Hij zou het huis omstreeks 1570 bezeten hebben. Zoals ook kasteel Barlham kwam dit huis omstreeks 1800 in handen van F.W.F.Th. baron van Pallandt, die zich vervolgens 'heer van Keppel, Voorst, Barlham en Hagen' mocht noemen. Door vererving ging het huis over op de familie Beelaerts van Blokland die het nog altijd bezit.

Museum

In de 20e eeuw herbergde Hagen, nadat het gerestaureerd was, lange tijd het museum van Doetinchem dat later naar het centrum van de stad verhuisde. De gracht die het huis ooit omgaf werd opnieuw uitgegraven. De verdieping boven de kelders bestaat uit een grote ruimte die voor bijzondere bijeenkomsten verhuurd wordt. Kasteel de Kelder is ook trouwlocatie.

Tekst: Canoncommissie Doetinchem


  • Landschap

  • 1600-1700

  • Doetinchem

  • Monumenten

  • Achterhoek

http://www.kasteeldekelder.nl/

Kasteel de Kelder
Kelderlaan 11
7009 BV Doetinchem

info@kasteeldekelder.nl

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl