Ten oosten van Doetinchem vormt een bosgebied het landgoed Slangenburg. Centraal in dit landgoed staat kasteel Slangenburg omgeven door een gracht. De naam van het kasteel is waarschijnlijk ontleend aan de Slingebeek die door het gebied stroomt. Het prachtige kasteel heeft een lange geschiedenis. De oudste vermelding dateert uit 1354.
Het kasteel bestaat zoals we het nu kennen uit twee gedeelten: een hoofdgebouw en een voorplein waarop de dienstgebouwen staan. Voorplein en hoofdgebouw zijn door een brug over de gracht met elkaar verbonden.
In de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel grotendeels verwoest. Een gevelsteen met het jaartal 1612 herinnert aan een verbouwing. Frederik Johan van Baer (1645-1713) pakte de verbouwing, vergroting en verfraaiing (in barokstijl) van het kasteel met het omliggende landgoed groots aan. De plattegrond van hoofdgebouw en voorplein met de dienstgebouwen kreeg de symmetrische U-vorm zoals die nu nog bestaat. Op het landgoed werd een fraai stelsel van lange lanen en bospercelen aangelegd. In adellijke kringen rond het hof van koning-stadhouder Willem III was dat bij tuinaanleg mode. Frederik Johan van Baer behoorde als een van de meest verdienstelijke generaals tot diens bekendenkring. Bijzonder is dat de tuininrichting van ca.1679 zo goed als bewaard gebleven is.
Het inwendige van het kasteel werd verfraaid met stucwerk, plafond- en wandschilderingen, deels van voorstellingen uit de klassieke mythologie, verwijzingen naar het kortstondige geluk en de droefenis van de rouwende hoofdbewoner. Deze werd al na een jaar huwelijk weduwnaar (1665/6) en hertrouwde niet. Omdat de kasteelheer de rooms-katholieke kerkleer trouw wenste te blijven, liet hij op de zolder van het kasteel een schuilkapel inrichten. Van deze kapel zijn nog altijd sporen zichtbaar.
Lees meer over Benedictijnen op Slangenburg
Canoncommissie Doetinchem, CC-BY
Landschap
1600-1700
Doetinchem
Landschap
Achterhoek