Historisch Stoomgemaal De Tuut 

Luchtfoto De Tuut Motorenmuseum De Tuut Appeltern met mist
Museum De Tuut, stoomgemaal en motorenmuseum, bij Appeltern is het enige overgebleven en volledig gerestaureerde stoomgemaal van het Gelders rivierengebied. Het werd in 1917 gebouwd voor de bemaling van de Nieuwe wetering. Een gebied van 10.000 hectare met een afwateringsgebied van Appeltern tot en met Heumen.

Voor de komst van de stoombemaling in 1849 stonden grote delen van het gebied regelmatig onder water. De gemalen waren echter ontworpen op zomerbemaling en hadden een capaciteit die onvoldoende was voor de hoogwaterstanden van de winter. De Tuut, het laatst ontworpen gemaal, had wél voldoende capaciteit en hield mede daardoor stand tot 1966.

Industrieel erfgoed

Tussen 1930 en 1966 werden alle stoomgemalen, behalve de Tuut, vervangen door diesel- of elektrisch gedreven gemalen. Ten eerste omdat veel stoomgemalen versleten waren, ten tweede omdat ze erg arbeidsintensief waren. Verschillende keren was er sprake van dat het oude gemaal de Tuut ook gesloopt zou worden, maar in 1980 kwam er een kentering en nu staat het op de lijst van te koesteren industrieel erfgoed.

Nu ook een motorenmuseum

Het museum is sinds enige tijd uitgebreid met een motorenmuseum, waar de aller-oudste verbrandingsmotoren (werkend!) te zien zijn.

Stoomgemaal de Tuut is uiteraard te bezoeken. Zie voor de openingstijden http://www.de-tuut.nl.

 Links

http://www.de-tuut.nl
Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

adres

De Tuut 1
6629 AA Appeltern

Tel. 0487-541156

info@de-tuut.nl
Museumwinkel Rondleidingen

openingstijden

Voor actuele openingstijden, bekijk de website

toegangsprijs

Voor actuele prijzen, bekijk de website
Lid van: erfgoed gelderland

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl