Korenmolens

1800 -1900

Putten telde vroeger enkele korenmolens: de Allermolen, de Broekermolen, molen 'De vier Winden' en molen 't Hert'.

Reeds in 1556 verkrijgt de kellenaar (verbonden aan een abdij) een privilege, verleend door de koning van Spanje. Het gaat om het recht bij de Groevenbeek, waar eerst een watermolen was, een windmolen te bouwen. In 1557 krijgt de kellenaar het recht om een windmolen in de Putter Eng te bouwen. Mogelijk is deze laatste een voorganger van molen 't Hert. De molens vormen de oudste gemechaniseerde bedrijfsvorm in Putten.

Allermolen

Van de Allermolen weten we alleen waar deze gestaan heeft, dat het een wind- én watermolen was en dat deze rond 1830 is verdwenen. De Broekermolen is in 1852 gebouwd ter vervanging van de Allermolen. De Broekermolen is in 1935 afgebrand.

De Vier Winden

Molen 'De Vier Winden' is in 1829 gesticht door molenaar Teunis Drost. Later is de molen eigendom geweest van drie generaties Huisman. In 1926 is de bovenbouw afgebrand. De onderbouw is tot 1978 gebruikt door enkele bedrijfjes. In 1978 is deze gesloopt om plaats te maken voor woningen.

'T Hert

Molen 't Hert dateert van 1899 en is de vervanger van diverse afgebrande voorgangers. Wellicht is dit de oudste molenplaats van Putten en heeft het oude windrecht op deze molen betrekking.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Putten. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Putten

  • 1800-1900

  • Putten

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl