Pest in Lochem

1350 - 1670

De Zwarte Dood verscheen voor het eerst in 1348 in Europa. Deze dodelijke ziekte, ook wel bekend als de builenpest, of kortweg de pest, verdween rond 1670 weer even plotseling als dat die verscheen.

In de tussenliggende eeuwen teisterde deze besmettelijke ziekte vooral de stedelijke bevolking die, vaak in onhygiënische omstandigheden samenleefde. Het zou nog eeuwen duren voor de oorzaak van de ziekte, een bacterie, bekend zou worden.

De stad Lochem ontkomt net als alle andere steden niet aan de pest. Hoe vaak is niet bekend, maar in 1500 valt Lochem zeker ten prooi aan deze gevreesde ziekte.

 

Afbeeldingen

1: Het bleekhuisje op de Westerbleek was en is gewoon een tuinhuisje voor gereedschappen, ook al is het soms aangezien voor 'pesthuisje'. Het geeft waarschijnlijk wel een goed beeld van het soort huisjes waarin men pestlijders kon afzonderen.

2: Een muurschildering op een pilaar in de Grote Kerk in Lochem toont Sint Rochus, met buil op zijn been. Het aanroepen van de heilige Rochus moest beschermen tegen de pest. Ook Sint Sebastiaan gold als afweerder van pest, lepra en zweren.

3: Verspreiding van de eerste pestgolf door Europa.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • Zorg
  • 1500-1600
  • Lochem
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl