Paarden en pony's in Lingewaard

vanaf 1920

Begin jaren 20 worden de eerste Shetlandpony's vanuit Engeland ingevoerd in Nederland. De familie Nas uit Bemmel is de grondlegger van deze handel.

 

Shetlandpony's en Stoeterij Buitenzorg

De pony's nemen de plaats in van de hond die tot dan wordt gebruikt als trekdier, met name in de tuinbouw. Paarden worden dan al gebruikt om ploeg en kar te trekken, dus om op het land te werken en voor transport te zorgen. Later worden paarden ook voor plezier en sport gehouden. Stoeterij Buitenzorg fokt paarden voor de draverij. De bekende drafpaarden Henri en Jojo Buitenzorg zien hier het levenslicht.

Markten met paarden en pony's

Waar paarden en pony's nodig zijn, ontstaan jaarmarkten waar handel wordt gedreven. Al in de middeleeuwen was er sprake van de paardenmarkt in Gendt. De eerste Nederlandse ponyjaarmarkt werd, op initiatief van een aantal leden van het toenmalig VVV, gehouden in Bemmel op 11 augustus 1958. Dit werd een groot succes en de ponymarktcommissie besloot dat er voortaan elke maandag na de tweede zondag in augustus een ponymarkt gehouden zou worden. Er waren jaren bij dat er meer dan 2000 pony's aangevoerd werden. In de loop der jaren is de ponyjaarmarkt veranderd. De markt is uitgebreid met een warenmarkt.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Lingewaard. Bekijk hier het volgende venster.


  • Lingewaard

  • 1900-1950

  • Lingewaard

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl