Tot het begin van de jaren negentig heette de A325 Rijksweg 52. De aanleg begon in de jaren dertig, maar de Rijksweg tussen Arnhem en Nijmegen werd pas in 1946 in gebruik genomen. Begin jaren vijftig werden ongelijkvloerse kruisingen gebouwd en in 1953 werd een tweede rijbaan in gebruik genomen. In 1979 werd de A15 tussen Valburg en Bemmel geopend en werd het knooppunt Ressen gebouwd. De gevolgen van de aanleg van Rijksweg 52, de A15, het knooppunt Ressen en de Betuwelijn zijn voor de bewoners in dit gebied enorm geweest. Families moesten verhuizen en veel boerderijen zijn verdwenen.
Aan ’t Laantje stonden boerderij Welgelegen en boerderij Duivenkamp. In boerderij Welgelegen uit 1843 woonde de familie Melchels. Hij was alleen via een pad naast boerderij Duivenkamp te bereiken waar de familie Minkhorst woonde. Boerderij ‘Duivenkamp’ werd gebouwd tussen 1810 en 1832 en behoorde tot het landgoed Huis te Ressen. Beide boerderijen hadden een rietgedekte wolfskap. In 1975 zou Duivenkamp afgebroken worden voor de aanleg van het klaverblad maar voor het zover was, brandde de boerderij af. Dat gebeurde ook met ‘Welgelegen’.
De Bouwlustlaan verdween bijna in zijn geheel. Boerderij ‘Bouwlust’ was een 18e-eeuwse herenboerderij die Daniël Teunissen kocht in 1925. In de oorlog werd de boerderij getroffen door granaten waarbij Daniël om het leven kwam. Bouwlust is gesloopt bij de aanleg van knooppunt Ressen.
De boerderij van de familie Derksen-Van Gelder stamde uit 1884. Naast het boerenbedrijfje was hier ook een café gevestigd, zoals wel meer gebeurde in die tijd. In 1944 werd de boerderij zwaar beschadigd en na de oorlog afgebroken en herbouwd. De herbouwde boerderij werd in 1976 gesloopt voor het viaduct over Rijksweg 52.
De boerderij van de familie Pauwelsen en de familie Van Marwijk werd als één boerderij gebouwd rond 1830. Later is hij gesplitst voor de twee families. In 1944 raakte hij zwaar beschadigd en in 1972 moest de boerderij worden gesloopt voor de aanleg van knooppunt Ressen.
Twee boerderijen aan de Wolfhoekselaan kregen te maken met de aanleg van de Betuwelijn. De boerderij van de familie Evers moest met kassen en kwekerij verdwijnen. De boerderij van de familie Roelofs, die al vanaf 1832 in hun bezit was, werd in februari 2000 gesloopt. De boerderij kreeg landelijke bekendheid als krakersbolwerk ‘De Boze Wolf’, dat protesteerde tegen de aanleg van de Betuwelijn.
ML, HKB, CC-BY-NC
Ommetje Ressen
1900-1950
1950-2000
Lingewaard