Tweede Wereldoorlog in Lingewaard

1940 - 1945

Na acht spannende mobilisatiemaanden breekt op 10 mei 1940 de oorlog uit. In de Oost-Betuwe liggen de kazematten die voorposten zijn van de Betuwestelling.

Hier vallen op 10 mei de eerste schoten, maar nog diezelfde avond trekt het Nederlandse leger zich terug. Daarna volgt de Duitse bezetting. De eerste jaren is in onze streken nog niet veel van oorlogshandelingen te merken. In de nacht van 12 op 13 mei 1943 wordt Huissen getroffen door brandbommen. De oorlog barst in alle hevigheid uit na de luchtlandingen bij Arnhem op 17 september 1944. Er wordt zwaar gevochten in de Betuwe.

Maar pas na het mislukken van de Slag om Arnhem barstte in de Over-Betuwe de hel los. Van 1 tot 4 oktober 1944 woedde een felle strijd, waarin de Duitsers probeerden de geallieerden uit de Betuwe te jagen. Dat mislukte en het front kwam langs de Linge te liggen met Bemmel en Haalderen aan de Britse kant, de rest aan de Duitse. De burgerbevolking werd in oktober verjaagd. Op 2 oktober werd de kom van Huissen getroffen door een zwaar bombardement, waarbij honderd doden vielen.

Pas op 2 april 1945 veroverden de Britten in het kader van de operatie Destroyer de Over-Betuwe. Via Gendt en Doornenburg en over de Karbrug trokken ze op richting Huissen. Toen ze die plaats om elf uur 's avonds in handen hadden, was het huidige Lingewaardse gebied bevrijd.

De kapel op de Heuvel

Een van de plaatsen waar in de oktoberdagen van 1944 verbeten gevochten werd, was De Heuvel, een terrein op de grens van Huissen en Bemmel. Ter herinnering aan die strijd werd daar een door Estourgie ontworpen kapel gebouwd, die werd toegewijd aan Maria van de Bloeiende Betuwe.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Lingewaard. Bekijk hier het volgende venster.


  • Lingewaard

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Lingewaard

  • Arnhem e.o.

Relevante links

- WO2GLD

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl