De Druivenmars

Wandelen van Nijmegen naar Kasteel Doornenburg

De Verbonden van Arnhemse en Nijmeegse wandelverenigingen organiseerden traditioneel de "Druivenmarsch" in oktober. Bij dit wandelevenement werd van Nijmegen naar Kasteel Doornenburg gewandeld.

De Druivenmarsch in de oorlog

Ook in de (eerste) oorlogsjaren vond deze 'marsch' plaats. Op 20 oktober 1940 vond een zeer geslaagde editie plaats, waar duizend mensen aan deelnamen. Het parcours tussen Arnhem-Zuid en Kasteel Doornenburg werd vice versa afgelegd. De totale afstand kwam daarmee op zo'n dertig kilometer. Volgens de Arnhemse Courant was dit 'voor de geroutineerde wandelaars, geen al te grote afstand'. 

Wandelfeest

Er werd van de Druivenmarsch een waar wandelfeest gemaakt. Bij de start in Arnhem-Zuid waren trommelaars aanwezig en mensen met vlaggen. Tevens viel niemand uit: het 'wedstrijd-element' was immers 'geëlimineerd' door de 'zeer korte afstand'. Iedereen die de finish haalde, kreeg een medaille.

1941

Ook op 2 oktober 1941 werd een Druivenmarsch gehouden. Dat jaar namen volgens De Telegraaf zelfs 1.800 mensen deel. De krant deed verslag van het evenement onder de kop 'Op de vlucht voor de druivenwandelaars'. Wat was er hier aan de hand? Het 'gezang en de trombegeleiding' was zo 'éclatant' (heel heftig) dat een paard ervan schrok. Volgens De Telegraaf waren de 'gelederen der wandelaars' hier 'even van van slag'. Gelukkig liep het met zowel het paard als de wandelaars goed af.

Bronnen:


Rechten

Elmar van de Ree, CC-BY-NC

  • Tweede Wereldoorlog

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • Lingewaard

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl