Landgoed Ullerberg

1910

Het landgoed ligt in de Leuvenumse bossen en heeft vier monumentale huizen. Het landgoed is een oase van rust en stilte. Het kent een ongekende rijkdom aan flora en fauna. Voor het onderhoud van het landgoed zijn inkomsten nodig. De opbrengst komt eerst uit een zandafgraving, vuilstortplaats en later uit de verhuur van gebouwen en een golfbaan. Het landgoed is nog steeds in particulier bezit en niet opengesteld voor bezoek.

Landgoed Ullerberg

Het landgoed ligt midden in de Leuvenumse bossen. Halverwege de negentiende eeuw verkoopt het Rijk onbeboste heidegronden aan de gemeente Ermelo voor ontginning. De Ullerberg is een 35 meter boven N.A.P. gesitueerde heuvel in het landschap. Op de Ullerberg lopen de edelherten vrij rond. Achter het landhuis strekt zich een grote tuin uit. In 1910 krijgt het landgoed de naam Ullerberg. Dit staat voor de berg van Ullr, de stiefzoon van dondergod Thor.

Het onderhoud van het landgoed kost veel geld. De inkomsten komen uit een zandafgraving op het terrein. In 1978 wordt de zandafgraving ingericht als regionale vuilstortplaats. De vuilstortplaats is gesaneerd en hierop is een golfbaan aangelegd. Daarnaast worden accommodaties verhuurd voor vergaderingen en aan vakantiegangers. Achter het landhuis strekt zich een grote tuin uit.

Bewoners van landgoed Ullerberg

De gemeente verkoopt de gronden aan de familie Sandberg. Deze familie vindt in 1910 een nieuwe eigenaar. Mr. Pieter Peereboom, officier van justitie van Amsterdam, wordt de nieuwe eigenaar. In 1911 start de bouw van een landhuis in Engelse landbouwstijl. Het huis krijgt het symbool van dondergod Thor mee, de hamer. Dit thema heeft Peereboom overal in het huis doorgevoerd, zoals in een glas-in-loodraam en de ijzeren windvaan op het dak. Na een faillissement in 1920 moet Peereboom afstand doen van het landgoed. In 1920 koopt François Waller voor de gezondheid van zijn vrouw Dorothea het landgoed.

De familie Waller woont in Delft. François Waller is directeur van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek. De familie Waller breidt het landgoed uit met een boswachterswoning, chauffeurswoning, een logeerhuisje, klein zwembad en de eerdergenoemde inkomstenbronnen. Het nageslacht van de heer Waller beheert het particuliere landgoed.

Golfbanen op de Ullerberg

Frans Waller speelt fanatiek golf. In het mooie landschap van het landgoed ziet hij de perfecte plaats voor een golfbaan. Hij laat een 9-holes heidegolfbaan aanleggen. Geen fairways van gras, maar van heide. Deze baan is uniek in de wereld. De golfbaan wordt drie jaar na de koop van het landgoed in 1923 geopend. Zoals kort na de Eerste Wereldoorlog spelen de golfers met houten clubs.

Op het voormalige terrein van de vuilstortplaats is in 2018 op zandgrond een moderne tweede golfbaan aangelegd. Ook staat er nu een restaurant met een prachtig uitzicht.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

  • Entente Florale, fietsen in Ermelo’s groen – Natuur- en Milieuplatform Ermelo – uitgave 2011
  • Van ’t Erf van Ermel nummer 59 – Oudheidkundige Vereniging Ermeloo – uitgave 2011


Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

  • Ermelo

  • Streekgeschiedenis

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Ermelo

  • Veluwe

Relevante links

- www.ullerberg.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl