Teamwork Canon van Buren

Publicatie van een canon in boekvorm en digitaal

Om Buren steviger op de kaart te zetten, is het van belang het verhaal van Buren te vertellen. In samenspraak met Gelders Erfgoed is gekozen voor een canon als middel om deze geschiedenis voor een brede groep toegankelijk te maken. Veel gemeenten zijn Buren voorgegaan zoals op mijnGelderland te zien is. Hier zijn alle Gelderse canons aan elkaar gekoppeld.

Een canon maak je niet alleen. Via Pasqualini, de historische vereniging van de gemeente Buren is de samenwerking tot stand gekomen met Klaas Tammes, voormalig burgemeester van Buren en de directeur van het Regionaal Archief Rivierenland Ella Kok-Majewska. Zij zegde niet alleen alle medewerking van het archief toe maar bracht mij ook in contact met twee Burenkenners bij uitstek: Wim Veerman en Henk Huitsing, respectievelijk oud-directeur en archivaris van het archief. De auteursgroep is aangevuld met Huib Jan van Oort, regioarcheoloog en de tuinhistorica Lucia Alberts. Gezamenlijk hebben wij een prachtige lijst opgesteld van verhalen die een veelzijdig beeld geven van de bijzondere geschiedenis van de stad Buren vanaf het allereerste begin tot de dag van vandaag. Naast historisch beeldmateriaal is de hedendaagse stad op prachtige wijze in beeld gebracht door fotograaf William Hoogteyling.

Steun

De gemeente ondersteunde het initiatief vanaf het eerste uur. Een grote financiële bijdrage was mogelijk omdat het plan samenviel met de toenemende aandacht voor de toeristische ontwikkeling van Buren en voor particuliere initiatieven. Daarnaast kregen wij een grote gift van de Rabobank West Betuwe en bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting 't Nut. Ook, en dat is niet minder belangrijk, hebben regionale ondernemers het project gesteund. Zonder de hulp van vorm- en uitgever Marie-Jan Ousen, die draagvlak wist te creëren bij de lokale bedrijven, was dit nooit gelukt. Samen met de medewerkers van haar bureau emjee | grafische vormgeving, Jelly van het Hoofd en met name Márit Schroot, is dit mooie boek tot stand gekomen. Ook dank aan René, Quinten, Sybrand en vele anderen die eindeloos mijn verhalen over de canon moesten aanhoren en last but not least aan Janneke Berkelbach die met haar vlijmscherpe commentaar en bereidheid om mee te denken, de grondslag voor dit project heeft gelegd.

Coosje Berkelbach

Klik hier om naar de overzichtspagina van de canon van Buren te gaan.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl