Vlag, volkslied en wapen

De dragers van Gelderland

Zoals elke provincie heeft ook Gelderland een eigen vlag, wapen en zelfs een volkslied. De vlag en het wapen zijn officieel goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Het volkslied is een initiatief van Provinciale Staten.

De vlag van de provincie Gelderland is een horizontale driekleur in blauw, geel en zwart. Volgens de richtlijnen van de Hoge Raad van Adel moeten in een vlag van een provincie en een gemeente de kleuren zitten die ook in het officiële wapen voorkomen.

Gele en zwarte leeuw

Op het middendeel van het wapen van Gelderland staan een gele leeuw op een blauwe achtergrond en een zwarte leeuw tegen een gele achtergrond. Dat is de reden dat de vlag van Gelderland is samengesteld uit blauw, geel en zwart.

De vlag

Provinciale Staten van Gelderland hebben de vlag van de provincie op 13 april 1953 officieel vastgesteld. Alle Nederlandse provincies namen in de eerste vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog eigen vlaggen aan. Eigenlijk wilde de provincie ook een hertoghoed op de middelste baan van de vlag afbeelden om het oude hertogdom Gelre te symboliseren. De Hoge Raad van Adel was echter tegen de opname van een symbool op de driekleur.

Het wapen

Het wapen van Gelderland is een combinatie van de wapens van de hertogen van Gelre en Gulik uit de periode 1339-1538. In het eerste en belangrijkste vlak van het wapen staat een gekroonde leeuw van goud. Dit werd in 1339 door Reinald II gevoerd toen hij tot hertog van Gelre was verheven. Net als zijn voorgangers voorzag hij zijn officiële stukken van een zegel met daaraan een ongekroonde, enkelstaartige leeuw in een veld met blokjes.

Ons Gelderland

Het officiële volkslied van de provincie Gelderland is 'Ons Gelderland'. Het college van Gedeputeerde Staten wees het lied op 8 september 1998 officieel aan als de provinciale hymne. De tekst en muziek van 'Ons Gelderland' zijn in 1941 geschreven door de Doesburgse onderwijzer C.J.C. Geerlings. Hij beschrijft in drie coupletten de Veluwe, de Betuwe en de Graafschap:

Bron: Provincie Gelderland.


  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Historische verenigingen

  • Arnhem e.o.

  • Ridders van Gelre

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl