Arnhemse meisjes

Als opgroeiende jongeman kwam ik in Arnhem wonen. Over Arnhemse meisjes had ik nog geen enkel notie. Maar toen ik op de dag thuisgekomen gevraagd werd maar een Arnhems meisje te nemen, heb ik mijn moeder heel erg verbaasd aangekeken. Althans zo ging het verhaal toen door de familie. Ik heb daarna vele Arnhemse meisjes geproefd en ik moet zeggen het smaakt best verslavend.

Arnhemse meisjes zijn ovale krokant gebakken koekjes. Traditioneel worden ze niet van bladerdeeg, maar van een soort gist/boter deeg gemaakt. In alle gevallen worden ze voor het bakken royaal met grove suiker bestrooid. Bakker Hagdorn bakte deze koekjes al in 1829 in Arnhem. De koekjes in de kenmerkende blikjes worden nu vaak verkocht als souvenir en staan internationaal bekend als 'Arnhem biscuits'. Het Hilton-hotel in Groot Brittannië gebruikt Arnhemse meisjes in hun traditionele rabarber-nagerecht als een soort crumble.

Recept voor snelle Arnhemse meisjes

  • roomboterbladerdeeg
  • 1 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • ½ glas water

Oventemperatuur 200 C, Baktijd 15 minuten. Verwarm de oven voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Steek uit elk deeglapje met een steker of met een glaasje rondjes van Ø 5 cm. Rol de rondjes met een deegroller in één richting uit tot ovaaltjes. Kook een suikerstroop van 50 gram suiker en het water. Zorg dat het niet kleurt. Af laten koelen en mengen met losgeklopt ei. Leg de deegstukjes op de bakplaat, bestrijk ze met het eimengsel en bestrooi ze met kristalsuiker. Bak deze Arnhemse meisjes in het midden van de oven lichtbruin en gaar. (Voor recept van simpele bladerdeeg: zie een apart recept van Nederland Dis)

Het oorspronkelijke recept

Het meer oorspronkelijke recept van de Arnhemse meisjes van Hagdorn is van een soort gistdeeg. Daarvoor is nodig:

  • 190 ml melk
  • 10 gram verse gist of een ½ zakje droge gist
  • wat zout
  • 1/3 kilo fijne tarwebloem
  • 2 theelepels vers citroensap
  • 200 gram boter
  • grove witte suiker

Zeef de bloem in een deegkom, voeg zout erbij. Voeg de gist bij de niet te koude melk. Even laten staan. Bij de bloem voegen. Dan de citroensap erbij. Meng met een mixer al kloppend alle boter in kleine stukjes erbij. Dit levert een kleverig deeg op. Dek het af en zet een nacht koel weg. Nu moet men wat bloem gebruiken, maar probeer zo zuinig mogelijk te zijn. Vorm het deeg tot een rol. Snij de rol in kleine plakjes. Maak hier bolletjes van. Zet dit weer met folie afgedekt een uurtje weg. Warm na 50 minuten de oven op 165 ⁰C voor. Bedek een bakblik met bakpapier. Rol de bolletjes dan door de grove suiker. Met een deegroller worden de koekjes tot hun uiteindelijke vorm uitgerold: een ovaal van ongeveer 15 centimeter lang en 5 tot 6 centimeter breed. Leg de koekjes op het bakblik. Bestrooi ze met de overige grove suiker. In ongeveer 25 minuten niet te donker bakken. Op een rooster laten afkoelen.

Dit recept is gebaseerd op het kookboek van Roald Dahl en zijn vrouw Felicity. Of dit echt het authentieke recept is, blijft de vraag, want bakkers houden graag hun geheimen voor zich. En of juist Roald Dahl wel het geheime recept aan de bakker heeft kunnen ontfutselen: dat blijft de vraag. Maar het is zeker dat hij in ieder geval met zijn vrouw Felicity hier op bezoek is geweest. Of Roald Dahl nog oog voor de rondwandelende Arnhemse meisjes gehad heeft, blijft onwaarschijnlijk, gezien het temperament van zijn vrouw.


Rechten

Paul Hoftijzer, CC-BY-NC

  • Een wagen vol verhalen

  • Volkscultuur

  • Zij/Hij

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl