Schoolklas in Bennekom rond 1920

Kijk en Luistermuseum Bennekom

De historische collectie van het Kijk en Luistermuseum in Bennekom omvat zo’n 9000 objecten en toont Veluwse streekhistorie met gebruiksvoorwerpen, gereedschap, streekeigen boeren- en burgerkleding en veel zogenoemd lijfgoed, alles daterend van rond 1900. Bij deze collectie hoort ook een schoolklas uit 1920.

Klompenschooltje

In Bennekom en omgeving sprak men meestal van een ‘klompenschooltje’, omdat alle kinderen op hun klompen naar school kwamen en die in het klompenrek moesten zetten. Ook in Bennekom zag een schoolklasje er rond 1920 zo uit. De inventaris, zoals de kachel, de leesplank, het schoolbord, de lessenaar van de meester, het ‘meegroeibankje’, het klompenrek, en de leer- en schrijfmiddelen stammen allemaal uit die tijd.

Schooltas van eikenhout

Een van de objecten in de schoolklas is de houten schooltas of kist van eikenhout. De achterwand is verlengd met een opengewerkte halve cirkel die dient als drager of handvat. De voorzijde heeft een schuifdeksel. De inhoud bestond vaak uit een lei, griffels en een spons. Later ook geschikt voor schrift, inkt, pen en papier. Dit soort tassen zijn gebruikt tot ongeveer het jaar 1900.


Rechten

Kijk en Luistermuseum, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl