Het bombardement op Nijmegen

Gelegenheidsdoelwit in een Amerikaans bombardement

Het Plein 1944 in het hartje van de stad Nijmegen herinnert nog altijd aan de ravage die Amerikaanse bommen op 22 februari 1944 aanrichtten. Het plein ligt verzonken ten opzichte van de omliggende panden, het oogt als opgeruimde bomkrater.

Niet alleen het plein werd getroffen. Het hele hart van de stad werd 'per ongeluk' vernield. Enkele eeuwenoude gebouwen bleven gespaard en vormen nu het historische beeld van deze Waalstad. De trieste gebeurtenis werd veroorzaakt door een fatale combinatie van factoren: het weer en daardoor het zicht was slecht op de dag dat het de bedoeling was met een visual mission, wat op zicht bombarderen betekent, de totale Duitse vliegtuigindustrie te vernietigen.

Versperren wapentransporten

De vliegers hadden eigenlijk als missie om het Duitse Gotha te bombarderen, nadat die missie mislukt was moest een gelegenheidsdoelwit worden uitgekozen. Het bombardement op Nijmegen was dus geen gerichte aanval van de Amerikanen maar er is wel doelbewust gekozen om de bommen boven Nijmegen los te laten. Om de wapentransporten van de Duitsers tegen te houden werd gericht op het spooremplacement in Nijmegen.

Centrum geraakt

Mede doordat de vliegers erg onervaren waren en het zicht die dag slecht was werd ook het centrum van Nijmegen zwaar getroffen. Er vielen bijna achthonderd slachtoffers, er waren duizenden gewonden en honderden gebouwen werden verwoest. De telefoniste van de politiedienst die verantwoordelijk was voor de hulpverlening, was tijdens het bombardement overleden. Hierdoor kwam de hulpverlening pas laat op gang. Ook werd de waterleiding geraakt waardoor de brandweer moeite had met het blussen van de verschillende branden. Deze samenloop van omstandigheden is de reden dat het aantal slachtoffers zo hoog is.

Bronmateriaal:
Michiel Kokke, 'Bombardement geen vergissing, wel een 'faux pas'', De Gelderlander 21-09-2009/28-03-2017


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl