Henk Aalderink

Voormalig burgemeester Bronckhorst

Henk Aalderink (Almen, 29 maart 1949 – Steenderen, 19 februari 2015) was een bevlogen VVD-politicus en bestuurder met hart voor het platteland. Hij was onder meer Gedeputeerde van de Provincie Gelderland en burgemeester van Bronckhorst. Aalderink werd in 2012 door het vakblad Binnenlands Bestuur gekozen tot ‘beste lokale bestuurder van Nederland’.

Publiciteit

Aalderink kwam regelmatig in de publiciteit met zijn verzet tegen en kritiek op de varkenshouder Adriaan Straathof, van De Knorhof in het Gelderse Erichem.
Zijn voornemen om bij de dodenherdenking van 2012 in Vorden ook langs graven van omgekomen Duitse Wehrmacht soldaten te lopen stuitte op verzet van Federatief Joods Nederland. De rechtbank in Zutphen verbood dit uiteindelijk, maar in hoger beroep werd bepaald dat het toch had gemogen.

P10

Aalderink was vanaf 2005 burgmeester in Bronckhorst. In die functie was hij initiatiefnemer van het oprichten van de P-10: het samenwerkingsverband van tien grote plattelandsgemeenten. Tegenwoordig zijn er zeventien gemeenten bij dit verbond aangesloten. P-10 reikt nog elk jaar de Henk Aalderink prijs uit. Deze prijs is bedoeld voor personen of organisaties die de levendigheid van het platteland op een speciale manier representeren.

Overlijden

Op 30 januari 2015 moest Aalderink afstand doen van zijn positie als burgemeester van Bronckhorst wegens ernstige ziekte. Hij overleed enkele weken daarna en op 26 februari was een drukbezochte afscheidsdienst in Zelhem. Aalderink kreeg postuum een weg naar zich vernoemd in de gemeente Bronckhorst.


Rechten

Elmar van de Ree, CC-BY-SA

  • Personen

  • 1900-1950

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

  • Grootste Gelderlanders

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl