Heerlijkheid Leur

Woonplaats van de Cisterciënzers

Er zijn tekenen, maar geen bewijzen dat Leur een motteversterking heeft gehad. Achter het kerkje van Leur ligt een kunstmatig opgeworpen heuvel. De gracht om het voorterrein ligt in het verlengde van de gracht, die is gegraven vanuit het noordelijker stromende riviertje de Elst. In de volksmond wordt het voorterrein nog steeds het 'kasteel' genoemd.

Deze versterking is vermoedelijk tot stand gebracht door de heren Van Heinsberg, die in de negende of tiende eeuw door de aardsbisschop van Keulen als voogd werden aangesteld over Leur. Onder de Cisterciënzers die in 1311 Leur in eigendom kregen, moet de motteversterking al in onbruik zijn geraakt. De Cisterciënzers hadden geen versterking nodig.

Huis te Leur

Na lange tijd onder invloed te zijn geweest van Batenburg werd Leur na 1639 weer een heerlijkheid. Het duurde echter tot het eind van de achttiende eeuw voordat er een nieuw huis werd gebouwd. Het werd het nog steeds bestaande fraai gebouwde Huis te Leur.

Cisterciënzers

Het zijn de Van Heinsbergers die Leur als eersten in leen hadden. Aan het eind van de tiende eeuw droegen de Heinsbergers, met toestemming van de aartsbisschop van Keulen, hun voogdijschap over aan de familie Van Millen. Zij hadden hun hoofdburcht bij Grebben (Sittard). De Van Millens hebben op hun beurt in 1311 Leur verkocht aan de Cisterciënzers van de abdij Camp in Duitsland. Hoe de verhoudingen precies lagen tussen de Cisterciënzers en de Bronkhorst-Batenburgers is niet duidelijk. Het kwam er echter in de praktijk op neer dat Batenburg lange tijd de dienst uitmaakte in Leur.

Familielijn

Het duurde tot 1639 toen de heerlijkheid Batenburg werd opgedeeld, dat de heerlijkheid Leur van het Hof van Gerle alle oude rechten terug kreeg. Van de families die daarna Leur in bezit hadden, zijn het de families Van Balveren en Van Verschuer die Leur nieuw elan gaven. De Van Balverens lieten in 1789 het Huis te Leur bouwen. In hun lijn dragen de Van Verschuers tot op de dag van vandaag zorg voor de heerlijkheid.

Bron: W.A. Kattenberg (mei 2005) Over versterkte huizen, hofsteden en lusthoven. Geschiedenis van voorname behuizingen op Wijchens grondgebied vanaf 950 n.C. Utrecht: Vrienden Museum Kasteel Wijchen en Stichting Frans Bloemen.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Landschap
  • 500-1000
  • Wijchen
  • Musea
  • Rijk van Nijmegen
  • Ridders van Gelre

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl