De geschiedenis van het Nederlands Tegelmuseum

Gerrit Feenstra

Een handgeschilderd en uniek tegeltableau is natuurlijk zeer toepasselijk als informatiebord voor een tegelmuseum. Architect Gerrit Feenstra (1890-1985) had vanaf de jaren vijftig een historisch representatief overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse tegel opgebouwd. In Otterlo bouwde hij aan de rand van het dorp enkele bungalows. Eén daarvan, waar hij aanvankelijk zelf woonde, werd uitgebreid met een aantal zalen om de tegelcollectie te presenteren.

Opening Nederlands Tegelmuseum

Op 12 juli 1961 werd dit museum officieel geopend door burgemeester H.N. Oldenhof van Ede. Enkele jaren later is het museum ondergebracht in een stichting. In de gevel en op de binnenplaats staan enkele cementbeelden door de dochter van Feenstra, Ank Spronk (1919-1920).

De eerste jaren van het museum

Zeker in de eerste jaren was de kans groot dat Feenstra zelf tijdens de openingstijden aanwezig was en de bezoeker over zijn collectie vertelde. Het toegangsbord kon natuurlijk moeilijk aangepast worden, maar over het glazuur is nog de regel toegevoegd dat de bezoeker moet bellen en even wachten indien de deur gesloten is.

Toegangsbord Tegelmuseum

Het toegangsbord is gesigneerd door J.W. Schipper (1913-1994), een vertegenwoordiger die zich als autodidact het schilderen van borden en tegels eigen maakte. In het centrum van Gouda had hij zijn zaak in de jaren 1975-1982 in het zakkendragerhuisje, het enig overgebleven muurhuis van de Sint Janskerk, waar hij aardewerk en souvenirs verkocht. Hier presenteerde hij ook een groot tegeltableau dat hij van één van de Goudse glazen had laten maken.


Rechten

Nederlands Tegelmuseum, CC-BY-NC

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl