Een handgeschilderd en uniek tegeltableau is natuurlijk zeer toepasselijk als informatiebord voor een tegelmuseum. Architect Gerrit Feenstra (1890-1985) had vanaf de jaren vijftig een historisch representatief overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse tegel opgebouwd. In Otterlo bouwde hij aan de rand van het dorp enkele bungalows. Eén daarvan, waar hij aanvankelijk zelf woonde, werd uitgebreid met een aantal zalen om de tegelcollectie te presenteren.
Op 12 juli 1961 werd dit museum officieel geopend door burgemeester H.N. Oldenhof van Ede. Enkele jaren later is het museum ondergebracht in een stichting. In de gevel en op de binnenplaats staan enkele cementbeelden door de dochter van Feenstra, Ank Spronk (1919-1920).
Zeker in de eerste jaren was de kans groot dat Feenstra zelf tijdens de openingstijden aanwezig was en de bezoeker over zijn collectie vertelde. Het toegangsbord kon natuurlijk moeilijk aangepast worden, maar over het glazuur is nog de regel toegevoegd dat de bezoeker moet bellen en even wachten indien de deur gesloten is.
Het toegangsbord is gesigneerd door J.W. Schipper (1913-1994), een vertegenwoordiger die zich als autodidact het schilderen van borden en tegels eigen maakte. In het centrum van Gouda had hij zijn zaak in de jaren 1975-1982 in het zakkendragerhuisje, het enig overgebleven muurhuis van de Sint Janskerk, waar hij aardewerk en souvenirs verkocht. Hier presenteerde hij ook een groot tegeltableau dat hij van één van de Goudse glazen had laten maken.
Nederlands Tegelmuseum, CC-BY-NC
Kunst en cultuur
1950-2000
Ede
Veluwe