Jan Eversen (1906-1995)

Schilder uit Ede

Jan Eversen is geboren in Den Haag op 30 mei 1906 en gestorven in het ziekenhuis te Arnhem op 30 december 1995. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot zijn dood woonde Eversen in Ede.

De schilder

Eversen begon als portretschilder, maar ontdekte tijdens zijn opleiding aan de Hearterley School of Arts in Londen (1930), de schoonheid van het stilleven schilderijen. Jan heeft tijdens zijn leven meerdere locaties in Ede in een schilderij vastgelegd, evenals een aantal Edese bekende personen geschilderd.  

ENKA-complex

Het afgebeelde schilderij toont het ENKA (AKU)-complex in Ede naast het station Ede-Wageningen. Het is geschilderd door Johannes Hendrik ‘Jan’ Eversen in 1950 op hout met olieverf vanaf de noordkant van het station Ede-Wageningen.

Het schilderij

Op het schilderij is mooi aan de linkerkant nog het oorspronkelijk carré te zien, waarin de ENKA fabriek in 1922 is gebouwd. Daarna is er veel verbouwd en aangebouwd, waaronder het Poortgebouw. De hal links voor met het glazen daklicht is de stalling voor de eigen bussen, waarmee het personeel van huis werd gehaald en naar huis werd gebracht.    

Geschiedenis ENKA

ENKA was de naam van een Nederlands bedrijf dat kunstvezels vervaardigde. De naam is de afkorting van Nederlandse Kunstzijdefabriek. De eerste fabriek stond in Arnhem en werd in 1913 geopend. In 1922 kwam daarbij een fabriek in Ede. Deze fabriek was bijna een eeuw lang de grootste werkgever van Ede. In 2008 werd na de sluiting van de fabriek begonnen met de sloop en momenteel (2016) worden op het terrein huizen gebouwd, waarbij rekening gehouden wordt met delen van het oude gebouw die inmiddels op de lijst van Rijksmonumenten staan, waaronder de grote schoorsteen.

Bronnen en verder lezen:

  • Rijkeboer, Wim, Jan Eversen 1906 – 1995; het licht meester (Renkum 2006);
  • Beuker, Riet, Kunstzijdefabriek ENKA; tachtig jaar werkgelegenheid en welvaart in Ede. Historische Cahiers Ede no. 10(Ede, 2008).


Rechten

Historisch Museum Ede

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl