Dat ook filantropische instellingen in Nederland profiteren van gedwongen arbeid van Afrikanen en Aziaten in de koloniën, blijkt uit het verhaal van de zusters Johanna Judith Spiering (1862-1944) en Henriëtte Wilhelmina Spiering (1852-1921), die in de Sint Walburgstraat worden geboren. Hun vader Willem François Ewoud Spiering is bij zijn huwelijk met moeder Elisabeth Johanna baronesse van Balveren kantonrechter van beroep. Hij draagt de voornamen van een ongehuwde oudoom, Mr. Francois Ewoud Becker (1735 - 1795) eigenaar van plantage Poelwijk die zijn bezittingen nalaat aan neven en nichten.
De zusters Spiering erven rijkdom die onder meer in de koloniën is verworven en gebruiken hun vermogen om in 1909 de Fundatie voor Christelijke Belangen te Tiel op te richten. Deze fundatie bekostigt onder andere de bouw van de Eben-Haezerkerk in de Gasthuisstraat en het christelijke ziekenhuis aan de Achterweg. Deze gebouwen zijn in de twintigste eeuw gesloopt, de fundatie bestaat nog steeds en steunt zorginstellingen.
Geïnteresseerd in meer verhalen over het slavernijverleden van Gelderland, Nederland of de wereld? Kijk dan vooral op de website van Mapping Slavery.
Kay Geurts, CC-BY-NC