Kattekoppen schieten

Het schuttersfeest van Babberich

Het Schuttersgilde St. Jan in Babberich is opgericht in 1874 en viert elk jaar net als vele andere schutterijen en schuttersgilden in Gelderland het Schuttersfeest. Het Babberichse Schuttersfeest kent vele tradities. Het Schuttersfeest start op de eerste zondag van september en duurt drie dagen

Tijdens het feest worden meerdere keren 'kattekoppen geschoten', dit zijn drie kanonschoten achter elkaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer wordt gevendeld voor de President en de genodigden of het gilde langs het Heilig Hart beeld voor de kerk defileert. 

Koningschieten

In het Kulturhus wordt het Schuttersfeest met een toespraak van de President geopend. Vervolgens kunnen de kandidaten zich opgeven voor het 'koningschieten'. Vroeger werd het schieten op de houten vogel nog in het vrije veld gedaan, maar tegenwoordig dient dat in een schietbak te gebeuren. Naar het koningschieten komen vele honderden mensen van, in, en buiten Babberich kijken. Het is een traditie in Babberich dat wanneer een koning drie keer achter elkaar koningschiet, hij keizer wordt. In 1960 had dit voor de eerste en enige keer plaatsgevonden. Velen hebben het daarna geprobeerd. In 2015, na 55 jaar, lukte het uiteindelijk de koning van 2013 en 2014 om de laatste resten van de vogel van de stang te schieten. Wederom klinken de kanonschoten van de kattekoppen. 

De officieren 'installeren' dan de nieuwe koning door de koningsketting met hun sabels over te hangen. Op de maandag en de dinsdag wordt Babberich gewekt met nog drie kattekoppen. Dinsdag wordt het nieuwe koningspaar door het dorp gereden in een houten boerenkar. Tijdens de optocht klinken ook weer kanonschoten en na een parade, die afsluit met kattekoppen, is het feest afgelopen. 

 

 


Rechten

CC-BY-NC

  • Een wagen vol verhalen

  • Streekgeschiedenis

  • Volkscultuur

  • Kunst en cultuur

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl