Het fenomeen verse worst na de nachtmis uitgezocht

Gebraden verse worst op kerstnacht

Na de nachtmis in de kerstnacht aten veel mensen vaak verse worst met brood. Als slager en Achterhoeker intrigeerde me dat verhaal omdat me wel bekend was dat er in Twente vaak balkenbrij werd gegeten, maar ik niet bekend was met het fenomeen ‘verse worst’. Daarom heb ik verschillende collega slagers benaderd en van meerdere kanten kreeg ik wat meer informatie over de verhalen van Mevrouw Vach en Erna Bosch.

Met name enkele bekende oud-slagers rond Olburgen, Lochem en Doetinchem waren van deze situatie op de hoogte. Men gaf aan dat de verse worst meestal al was gebraden in de vooravond zodat deze na de nachtmis alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Bij mijn informanten werd de worst, meestal grove verse worst, in stukken gesneden en werd de koekenpan op tafel gezet, met de opgewarmde stukken er in. Daarna trok men wittebrood met de hand aan stukken en besmeerde deze stukken met echte boter die vervolgens in de hete jus van de worsten werd gestipt. Al met al een delicatesse die voor menig eter de kerstnacht extra bijzonder maakte.


Rechten

Gerhard Kwak, CC-BY-SA

  • Een wagen vol verhalen

  • Volkscultuur

  • Doetinchem

  • Lochem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl