De koortsboom in Overasselt

Een oude remedie tegen koorts

Aan de eik bij de ruïne St. Walrick in Overasselt zijn reepjes textiel geknoopt. Niet zo lang geleden was de kapel het einddoel van pelgrimages. Door de bevolking van het omringende platteland ondernomen om te bidden voor het herstel van een zieke, vooral van koortslijdende verwanten. Een eeuwen oud gebruik naar aanleiding van de geschiedenis. Nog steeds hangt de eikenboom vol met lapjes lijfgoed van mensen die van de koorts bevrijd wensen te worden.

Haarband in de boom

De Heilige Walaricus werd in het midden van de 6e eeuw geboren in Auvergne in Frankrijk. Al jong voelde hij zich aangetrokken tot het kluizenaarsleven. Hij stond bekend om zijn zorg voor zieken en door zijn gebed werden velen van zijn koorts verlost. Volgens de legende is in de 10e eeuw de dochter van een roverhoofdman, een zgn. hoeman (vandaar de naam Heumen) genezen door Walaricus. Als dank hing zij haar haarband in de boom.

De ruïne

De koortsboom en de ruïne van de 15e eeuwse kapel van het voormalige Benedictijnenklooster St Walrick staan aan de St Walrickweg, op 300 meter van de kruising met de Heideweg te Overasselt. Staatsbosbeheer heeft in 1985 de ruïne overgedragen aan monumentenstichting Baet en Borgh. Begin 1987 is de ruïne weer terug gerestaureerd naar de situatie uit 1904 volgens beschikbare foto’ s en schetsen die uit die periode beschikbaar waren. De eik hangt nog steeds vol met stukjes lijfgoed van bezoekers die daar een geloof en heil van verwachten. Een heel bijzondere plaats.


Rechten

Jan Reijnen, CC-BY-NC

  • Een wagen vol verhalen

  • Geloof

  • 500-1000

  • Heumen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl