De doop van examenkandidaten

Viering van de geslaagde leerlingen

In Doetinchem werden geslaagde jongens van het Gymnasium van dominee Jan van Dijk gedoopt onder de waterpomp als ze geslaagd waren.

In december 1862 kwam dominee Jan van Dijk MZN, na een lange reis vanuit Franeker, kwam met zijn vrouw en kinderen in Doetinchem aan. Hij was benoemd tot predikant. Op de dag na zijn aankomst zag hij hoe arbeiders de stadswal afgroeven, met de aarde daarvan dempten ze de stadsgracht. Mooie plek om iets op te bouwen, dacht hij, dus kocht hij het en voor dertig cent per vierkante meter werd hij de eigenaar van de grond. Op 1 december 1879 werd hier het jongens-Gymnasium van hem geopend. Voor het gebouw in de Burgermeester van Nispenstraat werden twee pompen geplaatst. Hier werden leerlingen, als ze geslaagd waren voor het examen, op traditionele wijze onder gedoopt.

De doop van de geslaagden in 1933

Het Gymnasium, dat ook nog een aantal jaren dienst heeft gedaan als onderkomen voor het Ludger College, is in 1968 afgebroken en de pompen verhuisden naar de gemeentewerf van Doetinchem. Een ervan heeft later nog tijdelijk in de Hamburgerstraat gestaan. In de Catharinastraat, in het Lyceumkwartier, staat nu een van de pompen weer in oude glorie.


Rechten

Jan Terbeek, CC-BY-NC

  • Een wagen vol verhalen

  • Geloof

  • Onderwijs

  • 1900-1950

  • Doetinchem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl