De doop van examenkandidaten

Viering van de geslaagde leerlingen

In Doetinchem werden geslaagde jongens van het Gymnasium van dominee Jan van Dijk gedoopt onder de waterpomp als ze geslaagd waren.

In december 1862 arriveerde dominee Jan van Dijk, na een lange reis vanuit Franeker, met zijn vrouw en kinderen in Doetinchem. Hij was aangesteld als predikant. De dag na zijn aankomst zag hij hoe arbeiders bezig waren met het afgraven van de stadswal en de gracht opvulden met de uitgegraven aarde. Hij zag hierin een mooie kans om iets te bouwen. Besluitvaardig kocht de dominee het stuk grond voor dertig cent per vierkante meter en werd zo de eigenaar. Op 1 december 1879 opende hij hier het jongens-Gymnasium. Voor het gebouw aan de Burgemeester van Nispenstraat werden twee pompen geplaatst. Hier werden leerlingen, na het behalen van hun examen, op traditionele wijze gedoopt.

De doop van de geslaagden in 1933

Het Gymnasium, dat ook nog een aantal jaren dienst heeft gedaan als onderkomen voor het Ludger College, is in 1968 afgebroken en de pompen verhuisden naar de gemeentewerf van Doetinchem. Een ervan heeft later nog tijdelijk in de Hamburgerstraat gestaan. In de Catharinastraat, in het Lyceumkwartier, staat nu een van de pompen weer in oude glorie.


Rechten

Jan Terbeek, CC-BY-NC

  • Een wagen vol verhalen

  • Geloof

  • Onderwijs

  • 1900-1950

  • Doetinchem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl