Misset

Uitgeverij en drukkerij

Geen bedrijf heeft zozeer zijn stempel op Doetinchem gedrukt als Uitgeversmaatschappij C. Misset. Deze uitgeverij van voornamelijk vakbladen ontwikkelde zich in de loop van de twintigste eeuw tot een economische factor van betekenis. Maar ook in sociaal-maatschappelijk opzicht was zij een motor van verandering en vooruitgang.

In 1873 begon Cornelis Misset uit Haarlem (24) een handelsdrukkerijtje aan de Grutstraat. In 1879 werd de drukker ook uitgever, want in dat jaar verscheen het eerste nummer van het regionale nieuwsblad De Graafschap-Bode. Al snel werd de streekkrant een vertrouwde verschijning in de Achterhoekse gezinnen. De naam van Misset werd er stevig door gevestigd.

IJsselkade

In 1880 verhuisde Misset naar de IJsselkade. De volgende mijlpaal was de verschijning van het eerste vaktijdschrift in 1888: De Nederlandsche Lederindustrie. Het bladenpakket werd daarna uitgebreid met de ene titel na de andere en in 1907 publiceerde Misset al tien vak- en weekbladen. Het bedrijf bleef doorgroeien en nam vooral onder leiding van de beide zonen van Cornelis, Cees en Henk, een grote vlucht. Het aantal vakbladtitels groeide uit tot enige tientallen. Het aantal personeelsleden was intussen tot enkele honderden uitgegroeid.

Sociaal beleid

Beide generaties Misset waren ondernemers met visie en een eigen stijl, die hun tijd in veel opzichten vooruit waren. Zo kreeg het bedrijf al in 1916 een eigen pensioenfonds, organiseerde al voor de Tweede Wereldoorlog personeelsreizen en stimuleerde eigen-woningbezit met een hypotheek van de zaak. Wie eenmaal zijn waarde als werknemer voor Misset had bewezen, maakte er vaak een mooie carrière. Ook als leden van de Doetinchemse gemeenschap droegen de heren Misset hun steentje bij aan voorzieningen zoals een wielerbaan, het openluchtzwembad Groenendaal, een hotel en zelfs een vliegveld.

Tweede Wereldoorlog

De rol van de heren Misset tijdens de Tweede Wereldoorlog is omstreden. Zij zaten in hetzelfde schuitje als veel ondernemers in die tijd: enerzijds werden zij gedwongen om met de bezetter samen te werken en anderzijds probeerden zij hun bedrijf zo goed mogelijk door de oorlog heen te loodsen zonder het stempel 'collaborateur' opgedrukt te krijgen. De beide broers wilden vooral voorkomen dat personeelsleden als dwangarbeiders naar Duitsland werden afgevoerd.

Elsevier

Tot 1968 was Misset, onder leiding van Geert van Veen, nog steeds een familiebedrijf. In dat jaar werden de aandelen overgedaan aan uitgeverij Elsevier en aan de International Publishing Corporation in Londen. Na 1971 gingen de drukkerij en de uitgeverij gescheiden verder als zelfstandige bedrijven. In 1976 werd Elsevier voor honderd procent eigenaar van de beide Misset-bedrijven.

Digitaal

Halverwege de jaren 1980 verhuisde de uitgeverij naar een nieuw pand aan de Hanzestraat. Daarna volgde het grafisch bedrijf. Het grafisch bedrijf dat nu Senefelder Misset heet, is inmiddels een ultramoderne full-service offsetdrukkerij en maakt deel uit van de Roto Smeets-groep. De uitgeverij met verschillende vestigingen in Nederland is, onder de naam Reed Business, tegenwoordig een onderdeel van de Reed Elsevier-groep. Er worden nog steeds veel vakbladen uitgegeven, maar het accent verschuift steeds meer naar digitale informatie.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Doetinchem. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Doetinchem

  • 1900-1950

  • Doetinchem

  • Achterhoek

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl