Bier brouwen is al eeuwen oud. Ongeveer 5000 jaar geleden werd er al een pilsje genomen door de bevolking van Mesopotamië, het oude Iran. Maar toen was het goudgele vloeistof anders dan nu, want de allereerste biertjes werden gemaakt in de vorm van een brood. Dit brood was van buiten gaar en van binnen week. Als ze dorst hadden, lieten ze het brood weken in water en even later hadden ze dan een biertje. Omdat bier en brood in de Oudheid dezelfde grondstoffen hadden, was bier een even belangrijke voedingsbron als brood!
In de 21ste eeuw is bier nog steeds mateloos populair, zeker bij feestjes en partijen. Ook het aantal bierbrouwerijen groeit. In 2013 waren er in Nederland nog 165 brouwerijen, terwijl er in 2017 maar liefst 512 zijn. Onze provincie is ook rijk aan brouwerijen en streekbieren. Zo heb je in Nijmegen onder andere brouwerijen als de Hemel, dat tevens een museum is, Katjelam, de Brouwtoren en Oersoep. In Huissen zit bijvoorbeeld Het roze varken, in Culemborg de Vrijstad, Wezep de Witte Leeuw, in Zaltbommel Orion en ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een eigen brouwerij.
Ben je benieuwd welke brouwerijen er nog meer in Gelderland te vinden zijn? Kijk dan op Cambrinus.nl, waar een lijst is samengesteld over bierbrouwerijen per provincie. Bekijk het filmpje dat Een Wagen Vol Verhalen over Gelders bier en het boek Van Mol tot Raaf: Bier in de rijk van Nijmegen maakte.
Een wagen vol verhalen
Industrie
Vrije tijd
Tot -3000