Motte Montferland

Op de top van heuvel Montferland bevindt zich de grootste motte van Nederland: motte Montferland. De Montferrand, zoals de burcht oorspronkelijk heette, heeft een rijke historie die sterk tot de verbeelding spreekt.

Wat is een motte?

Een motte is een door mensenhanden opgehoogde natuurlijke heuvel. Mottes of motteburchten waren voorlopers van middeleeuwse kastelen, meestal bestaande uit enkel een aarden heuvel met daarop een pallisade (houten muur) en een woonvertrek. Van de 17 meter hoge motte Montferland is tenminste de laatste 7 meter kunstmatig opgehoogd. Het plateau meet 60 bij 90 meter. De basis van de motte meet 135 bij 150 meter en is omgeven door een gracht en een dubbele aarden wal. Op het plateau zijn resten gevonden van 5,5 meter dikke muren van een mogelijk nooit voltooide tufstenen toren. Mogelijk was dit de motte van het voormalige Kasteel Upladen, die waarschijnlijk uit de negende of tiende eeuw stamde.

Rijke historie

Volgens sommigen waren de oudst bekende bewoners een nicht van de Otto II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, en haar man. Hier wordt echter aan getwijfeld. Hun vermeende wandaden leiden in 1016 tot een beleg en verwoesting van de burcht. Anderen nemen kort daarna de strategische plek opnieuw in gebruik, getuige de resten van een imposante toren. Met zijn 5,5 meter dikke muren, opgebouwd uit resten van Romeinse ruines, de dikste muren van Nederland. Begin vijftiende eeuw komt de ‘berg’ in bezit van de Heren van Bergh die er hun verzameling exotische dieren huisvesten. De graven van den Bergh lieten op deze plek in 1565 een jachthuis bouwen, het huidige hotel-restaurant Landgoed Montferland. Vanaf het terras ziet u 's-Heerenberg, Emmerik, Kleef en Kalkar. 


  • Huis Bergh

  • Archeologie

  • 500-1000

  • Montferland

  • Musea

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl