De Torenmolen van Zeddam

Van Huis Bergh

De Torenmolen van Zeddam behoort tot de bezittingen van Kasteel Huis Bergh. Het is de enige nog werkende, middeleeuwse torenmolen in Nederland en is een van de oudste gemetselde molens van West-Europa.

De molen wordt voor het eerst genoemd in 1451, toen Willem II graaf van den Bergh (1404-1465) verklaarde jaarlijks een malder rogge en een malder mout (ontkiemd en gedroogd graan, een grondstof voor met name bier en jenever) te schenken aan het Gasthuis te Bergh, gemalen op zijn molens te Berg, Sedam, Diedam en Gendringen. De graven Van den Bergh, de eerste eigenaren van het kasteel, hadden het wind- en maalrecht op hun grondgebied. Dit hield in dat zij molens op hun grond mochten bouwen en dat bewoners verplicht waren om daar hun graan te laten malen.

Van de ondergang gered

In 1904 verkochten de toenmalige eigenaren van Kasteel Huis Bergh, de vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen, de Zeddammer molen aan de molenaar. Jan Herman van Heek (1873-1957), de eigenaar van Kasteel Huis Bergh, heeft de molen in 1929 terugkocht en voor de ondergang behoed door ingrijpende restauraties te laten uitvoeren.

De molen wordt nog steeds beheerd door Kasteel Huis Bergh. Hij is regelmatig open voor publiek en draait nog. U kunt het meel kopen dat er nog wordt geproduceerd. 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Huis Bergh
  • Landschap
  • 1000-1500
  • Montferland
  • Monumenten
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl