Grensovergang

Dit huis op Emmerikseweg 15 was het oudste grenskantoor van 's-Heerenberg. De officiële naam luidde destijds 's-Heerenberg-West - Heerenbergerbrücke. De brug 100 meter verderop loopt over het grenskanaal de Wetering. Dit kanaal geeft de grens met Duitsland aan.

Bij Koninklijk Besluit van 10 december 1822 werd bepaald dat dit grenskantoor te 's-Heerenberg per 1 januari 1823 was aangewezen als kantoor voor 'expeditie voor het inkomen in het Rijk aan landzijde, zijnde tegelijkertijd kantoor van laatste visitatie bij uitgaan'. In 1851 werd deze bevoegdheid uitgebreid tot de in-en uit- en doorvoer van accijnsgoederen. Hierdoor werd het een heel belangrijk grenskantoor.

Ver voordat het vrachtverkeer een rol ging spelen, was dit een belangrijk kantoor vanwege de grensoverschrijdende tramlijn Emmerik-Zutphen. Deze lijn bestond van 1902 tot 1954 en er liep zowel personen- als goederentransport overheen. De opkomst van de bus betekende het einde van de stoomtram en de tramlijn.

Het vrachtverkeer nam na de Tweede Wereldoorlog steeds meer toe en zorgde voor overlast bij de bewoners van 's-Heerenberg. In 1971 kwam er een rondweg en werd daar een nieuwe grensovergang opengesteld. Pas in 1987, echter, kreeg die alle benodigde bevoegdheden en kon zo alle vrachtverkeer gaan afhandelen. Het vrije verkeer van personen binnen Europa was de uiteindelijke ondergang van het grenskantoor.


  • Huis Bergh

  • Oost - West

  • 1800-1900

  • Montferland

  • Landschap

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl