De hoofdburcht van het kasteel

Route Kasteel Huis Bergh

De hoofdburcht van Kasteel Huis Bergh bestaat uit de toren, het hoofdgebouw en het plein. De toren had oorspronkelijk een spits, maar die is bij een brand in 1739 verloren gegaan en niet meer opgebouwd. Wel zijn nog fraaie, uitgebouwde wachttorentjes op de hoeken van de toren te zien.

In de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) heeft het kasteel veel schade geleden. Herman graaf van den Bergh (1558-1611) gaf vlak voor zijn dood opdracht het kasteel te restaureren. Zijn naam en die van zijn vrouw Maria van Nassau (Maria van Bergen op Zoom) werden vereeuwigd in de muurankers van het hoofdgebouw: Herman Graf Zu Dem Bergh Maria Mancia Van Bergen (op Zoom).

Het voorfront heeft een schitterend bordes dat Oswald III graaf van den Bergh (1646-1712) omstreeks 1700 liet bouwen. In het bovenste gedeelte van dit barokportaal kunt u de wapens van Bergh en Oost-Friesland-Rietberg ontdekken. Oswald liet toen ook de gevel wit pleisteren naar de mode van die tijd. Dit is echter bij herstelwerkzaamheden na de grote brand van 1939 weer ongedaan gemaakt.


  • Huis Bergh

  • Landschap

  • Montferland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl