Bordes met uitzicht

Route Kasteel Huis Bergh

Het hoofdgebouw op de hoofdburcht van Kasteel Huis Bergh heeft een schitterend bordes dat Oswald III graaf van den Bergh (1646-1712) omstreeks 1700 liet bouwen.

Toen men aan het eind van de 18e eeuw de weermuur om de voorburcht gedeeltelijk liet afbreken om meer direct zicht op de omgeving te krijgen, werd in de gracht een dam aangelegd die rechtstreeks toegang gaf tot de tuinen en een wandelbos aan de ander kant van de slotgracht. Het wandelbos de Plantage heeft twee hoofdlanen die elkaar kruisen. De ene, die vanaf Kasteel Huis Bergh naar het westen loopt, kijkt uit op de stiftskerk van Hoog-Elten en de ander, die het andere pad bijna op het einde kruist, op de Martinikerk van Emmerik. Dat is heel bewust zo aangelegd. Komend vanaf de Plantage had de bezoeker zo een schitterend zicht op het kasteel. Deze laan wordt daarom ook wel 'zichtlaan' of 'Hofselaan' genoemd.

Na de grote brand van 1939 werd het kasteel hersteld naar middeleeuwse en 18e-eeuwse stijl. De dammen in de slotgracht werden verwijderd en het kasteel werd weer in ere hersteld als waterburcht.


  • Huis Bergh

  • Landschap

  • 1600-1700

  • Montferland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl