Spartafabriek

Ontwikkeling van Driehuizen

Het verleden van het terrein van de voormalige Spartafabriek gaat ver terug. Het stond eeuwenlang bekend als 'Driehuizen', vanwege de drie boerderijen die hier bij elkaar stonden. Maar er zijn archeologische vondsten gedaan die erop duiden dat dit terrein mogelijk al in de vijfde eeuw bewoond werd. Tot zover geen bijzonderheden.

Tot op 14 april 1927 de ambitieuze Dirk Leendert Schakel ten tonele verscheen. Hij wilde zijn rijwielhandel aan de Hoofdstraat uitbreiden, maar stuitte daar op ruimtegebrek. Schakel kocht het terrein 'Driehuizen' en betrok de in 1882 opgetrokken villa. Na de oprichting van de oorspronkelijke fabriek werden er op het terrein in hoog tempo flink wat fabrieksgebouwen uit de grond gestampt. In 1932 verhuisden de Schakels en werd de villa hierna gebruikt als kantoor. De villa zou letterlijk door de nieuwe fabrieksgebouwen opgeslokt worden om er vervolgens bij de sloop in 2004 weer uit te voorschijn te komen.

Luik-Monaco

De fabriek groeide als kool, produceerde al gauw naast fietsen ook brommers en motorfietsen en werd een nationaal begrip. De motoren van Sparta zijn in die periode uitgewaaierd over de hele wereld en hebben bijvoorbeeld deelgenomen aan internationale races als Luik-Monaco. Na de jaren '60 en '70 verdween de productie van motoren en bromfietsen en viel men terug op de fietsproductie.

Spartamet

Er is nog één fenomeen dat benoemd dient te worden, namelijk de Spartamet. Deze gemotoriseerde fiets werd een begrip in Nederland, maar wordt inmiddels in het straatbeeld langzaamaan vervangen door de elektrische fiets. De Spartafabriek verhuisde in 2001 naar een nieuwe locatie in Apeldoorn waar na jaren van malaise weer de groei is ingezet. De oude fabriek is gesloopt en vervangen door patio's en appartementen.


  • Apeldoorn

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl