Radio Kootwijk Zendstation

Aan het begin van de 20e eeuw is dit gebied tussen Apeldoorn en Kootwijk een van de meest afgelegen plekken van Nederland. Op een enkele schaapherder na, komt er niemand op het Kootwijkse Zand. Eind 1918 tuigen 150 werklozen, onder toezicht van de Heidemij, hier aan het werk. Zij effenen het terrein waarop Radio Kootwijk wordt gebouwd.

Een hoofdgebouw, bijgebouwen, een watertoren en natuurlijk de zes zendmasten, waartussen de antenne wordt gespannen. Naast het zendstation werden ook een hotel en het dorp Radio Kootwijk gebouwd. Op deze eenzame plek wordt het eerste directe contact met de andere kant van de aardbol gelegd. Een wonder in een wereld waarin afstanden nog even goed in kilometers als in dagen uitgedrukt kunnen worden.

Hallo Bandoeng

De opening van de eerste radiotelegrafische vebinding vond plaats op 5 mei 1923. Voor Nederland betekende dit het einde van het lege luchtruim. Vanuit Radio Kootwijk wordt de 'aether' onzichtbaar gevuld met geluiden, muziek en stemmen. Na "Hallo Bandoeng..." is het nooit meer echt stil geworden...

Rijksmonument

Met de komst van trans-Atlantische telefoonverbindingen in de jaren tachtig van de vorige eeuw, worden de zendmasten van Radio Kootwijk overbodig. Het complex is tegenwoordig in beheer bij Staatsbosbeheer. Het indrukwekkende gebouw van Luthmann staat tot op de dag vandaag als rijksmonument in het Veluwse landschap.


  • Apeldoorn

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Monumenten

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl