Het Apeldoornsche Bosch

Belangrijke lokale werkgever

Bij de bouw van Het Apeldoornsche Bosch werd gekozen voor Apeldoorn vanwege de centrale ligging, de beschikbaarheid van de grond en de landelijke omgeving. Tussen 1909 en 1943 ontwikkelde Het Apeldoornsche Bosch zich tot een belangrijke lokale werkgever. Er waren veel contacten tussen het dorp en de instelling.

De wandeling naar het dorp was onder de bewoners buitengewoon populair:"Velen die in jaren niet buiten de gestichtsmuren waren, vinden het heerlijk om de winkels te zien en zouden uren voor de ramen van de etalages kunnen staan om alles te bekijken. De wandeling naar Paleis Het Loo is het toppunt van genieting. De Apeldoornse bevolking was spoedig aan de groepjes verpleegden gewend."

Op transport

In de nacht van 21 -22 januari 1943 werden alle 1250 bewoners van het Apeldoornse Bosch,  patiënten en verplegend personeel, door de Duitsers op transport naar Auschwitz gesteld. Daar zijn ze allemaal direct na aankomst gedood.

Groot Zonnehoeve

In Apeldoorn-Oost is de wijk Groot Zonnehoeve ontwikkeld op en rondom het voormalige instellingsterrein. Mensen met een verstandelijke beperking wonen daar samen met anderen in één wijk; beschut, maar ook midden in de samenleving.


  • Apeldoorn

  • Zorg

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl