Windkorenmolen De Drie Waaien

Kerkdam 1M, Afferden

Windkorenmolen De Drie Waaien in Afferden is een ronde stellingmolen. De molen was in 1869 de opvolger van een omgewaaide standerdmolen op dezelfde plek. Bij een stellingmolen draait alleen de molenkap met de wieken op de wind, bij een standerdmolen draait het hele bovendeel op één verticale as.

Molenaarsgeslacht

De met riet gedekte molen is opgetrokken in baksteen en heeft vijf zolders. De molen is 30 meter hoog en haar wieken hebben een spanwijdte van 22,64 meter. De molen werd gebouwd in opdracht van de weduwe van molenaar Henricus Sengers, de uit Bergharen stammende telg uit een bekend molenaarsgeslacht. De familie woonde niet bij de molen, maar in het molenaarshuis in de nabijgelegen Koningstraat (huidig nummer 6). Zoon Victor en later kleinzoon Hendrik zetten het bedrijf voort. Hendrik liet de huidige woning bij de molen bouwen. Hij bleef kinderloos. Een zoon van zijn broer was de laatste molenaar die zich bezig hield met het malen van graan. Hij droeg de molen over aan de gemeente Druten, de huidige eigenaar.

Restauratie

De molen is in 1965 en 1987 gerestaureerd en heeft pas bij de laatste restauratie de naam gekregen van drie door vroegere dijkdoorbraken ontstane kolken (waaien). De naam van de molen, het bouwjaar 1869 en genoemde restauratiedata staan vermeld achter het wiekenkruis.Er wordt tegenwoordig weer graan gemalen. De huidige molenaar Rob Duinkerken maalt voor demonstratiedoeleinden en voor diervoer. De molenaar is iedere zaterdag aanwezig, laat dan de molen draaien en geeft graag rondleidingen. 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Drutense monumenten
  • Landschap
  • 1800-1900
  • Druten
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl