Voormalig postkantoor

Ambthuisstraat 5, Druten

Dit gebouw was in gebruik als PTT-kantoor voordat het gebouw aan de hoek Kattenburg-Brouwersstraat als postkantoor in gebruik werd genomen. De directe ligging naast het Ambtshuis, toen het administratieve hart van het land van Maas en Waal, was erg handig.

Architectuur

Het monument is een blokvormig herenhuis met begane grond, verdieping en kap met plat. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel, vier vensters breed, heeft een iets vooruitstekende middenpartij van twee vensters breed, ingeklemd tussen twee ingemetselde penanten. De voorgevel wordt afgesloten door geel siermetselwerk in een druipermotief. Hierop rust een gootlijst met geprofileerde consoles. Een console is een houten of stenen ondersteuning voor balken en bogen; ze worden vaak versierd.

Deuren en vensters

Op de begane grond geheel links is een toegang met bovenlicht en oorspronkelijke deur. De deur aan de linkerkant verraadt het gebruik als postkantoor. De deur heeft twee fraaie smeedijzeren hekwerken. Op de begane grond en verdieping zijn recht afgesloten vensters met hanenkammen en hardstenen dorpels, voorzien van schuiframen met roedenverdeling en in de bovenhelft glas-in-lood panelen.

Straatbeeld

Voor het huis is een eenvoudig smeedijzeren hek met gietijzeren sierpunten, staande op een gemetselde plint. Gelegen naast het Ambtshuis is het een belangrijk onderdeel in het historisch straatbeeld van de Ambtshuisstraat. Het huis is al jaren als woonhuis in gebruik en is niet toegankelijk voor publiek. 


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl