Rooms-katholieke pastorie

Van Mekerenstraat 2, Puiflijk

Architect van de pastorie is C. Weber, die ook de aangrenzende H. Johannes de Doperkerk heeft ontworpen. Door middel van een authentieke tussengang zijn beide monumenten met elkaar verbonden.

Pastorie

De pastorie, die van ongeveer 1980 tot 2006 niet meer als pastorie maar als parochiecentrum dienst deed, wordt anno 2010 bewoond door een dierenartsgezin. Het pand is alleen van de straat te bekijken. De topgevel aan de voorkant boven de fraaie voordeur is net als het middenraam op de eerste verdieping vervangen. In de zijgevel aan de straatkant zien we ramen die gelijkvormig zijn aan die in de voorgevel. De vensters in deze gevel worden afgesloten met hanenkammen met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De natuurstenen banden, ook wel speklagen genoemd, lopen hier alleen ter hoogte van de boven- en onderdorpels door.

Gevels

De vensters in de gevels van het achterhuis (aan de kerkkant) zijn gewijzigd. In de topgevels zitten rondboogvormige, gietijzeren raampjes. In de achtergevel van het hoofdblok is een origineel tweeruits venster te zien met glas-in-lood panelen. De beide schoorstenen tegen de achtergevel en de garage zijn latere toevoegingen. Vooral de architectuur en de detaillering uit de negentiende eeuw maken deze pastorie tot een bijzonder monument. De pastorie, de kerk, het kerkhof en onder meer de leilinden en beukenhaag zijn sfeerbepalend in het dorp Puiflijk.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl