Architect van de pastorie is C. Weber, die ook de aangrenzende H. Johannes de Doperkerk heeft ontworpen. Door middel van een authentieke tussengang zijn beide monumenten met elkaar verbonden.
De pastorie, die van ongeveer 1980 tot 2006 niet meer als pastorie maar als parochiecentrum dienst deed, wordt anno 2010 bewoond door een dierenartsgezin. Het pand is alleen van de straat te bekijken. De topgevel aan de voorkant boven de fraaie voordeur is net als het middenraam op de eerste verdieping vervangen. In de zijgevel aan de straatkant zien we ramen die gelijkvormig zijn aan die in de voorgevel. De vensters in deze gevel worden afgesloten met hanenkammen met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De natuurstenen banden, ook wel speklagen genoemd, lopen hier alleen ter hoogte van de boven- en onderdorpels door.
De vensters in de gevels van het achterhuis (aan de kerkkant) zijn gewijzigd. In de topgevels zitten rondboogvormige, gietijzeren raampjes. In de achtergevel van het hoofdblok is een origineel tweeruits venster te zien met glas-in-lood panelen. De beide schoorstenen tegen de achtergevel en de garage zijn latere toevoegingen. Vooral de architectuur en de detaillering uit de negentiende eeuw maken deze pastorie tot een bijzonder monument. De pastorie, de kerk, het kerkhof en onder meer de leilinden en beukenhaag zijn sfeerbepalend in het dorp Puiflijk.
Drutense monumenten
Landschap
1800-1900
Druten
Rijk van Nijmegen