Notarishuis

Kattenburg 33, Druten

Tegenover de noordzijde van de monumentale H.H. Ewaldenkerk ligt dit witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak. In de prachtige voorgevel valt meteen de voordeur met het erboven gelegen balkon op. Achter het voorhuis staat een deftige stal met mooie boogramen, een hoog zadeldak en een bewerkte daklijst.

Familie Hoeben

Dit huis is als woon-werkpand voor de Drutense notaris Karel Hoeben en door zijn vader de kantonrechter J.J.H. Hoeben (rechter in het Ambtshuis) in gebruik geweest. In 1939, toen de oorlogsdreiging groot werd, zag de Nederlandse regering geen andere mogelijkheid dan algehele mobilisatie. In dit pand werd toen de commandant van de dienstplichtigen, reserve luitenant-kolonel Mr. Dr. J. Smit, ingekwartierd. De bewoner Mr. Hoeben vervulde elders zijn dienstplicht.

Plannen

Het gebouw werd in 1974 door toedoen van bewoner notaris Liborel een rijksmonument. Na het vertrek van deze laatste notaris kwam er een plan om van het pand een horecagelegenheid te maken. Die plannen zijn toen niet doorgezet. Rond 2007 staken deze plannen echter weer de kop op, maar tot op heden is het nog steeds een voornaam en niet vrij toegankelijk woonhuis.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl