Nederlands Hervormde Kerk en pastorie

Kerkpad 11 en 13, Horssen

Op 10 juli 1800 namen de katholieke Horssenaren, na de Reformatie, de middeleeuwse kerk weer terug. De hervormden moesten zich behelpen met een gehuurde kamer. Toen de dominee ook nog wegging, leek het gedaan met de protestanten in Horssen. Maar na een landelijke collecte in 1820 en 1821voor arme gemeenten in het Land van Maas en Waal en een flinke subsidie van koning Willem I, konden de protestanten dit zaalkerkje aan het Kerkpad bouwen.

Kleine kerk

Het is een klein gebouw geworden: slechts 13,5 meter lang en krap 7 meter breed. Het was wel een vooruitgang ten opzichte van het kamertje. Het Nederlands Hervormde kerkje bestaat uit twee traveeën. De ruimte wordt van daglicht voorzien door zes gietijzeren spitsbogige vensters. Op 6 oktober 1822 werd de inwijding gevierd. In 1980 werden de muur, stucplafonds en de klokkentoren gerestaureerd.

Pastorie

De pastorie, nu in gebruik als woonhuis, werd in 1829 rechts van de kerk gebouwd. Het is een blokvormig huis in baksteen. Rechts is een koetshuis aangebouwd en links is de pastorie door middel van een muur met de kerk verbonden. In 2006 is een ingrijpende restauratie en renovatie aan de pastorie te beurt gevallen. Neem wat afstand en zie het fraaie ensemble van pastorie, koetshuis, kerkmuur en kerk in deze rustieke omgeving. De monumenten zijn niet voor publiek toegankelijk.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl