Hoeve Het Reigersnest

Hogestraat 18, Druten

Op de hoek van de Ooievaarstraat en Hogestraat staat deze kapitale boerderij van het middenlangsdeeltype met dwarsgeplaatst voorhuis. In het voorhuis zien we een muuranker met daarin het jaartal 1811. Dit is niet het bouwjaar, maar het houdt verband met een verbouwing.

Gietijzer

Het monument heeft zes raampartijen en een imposante deur met gietijzeren levensboom in het bovenlicht aan de Hogestraatzijde. Kijk vooral ook naar de zijdeurpartij aan de Ooievaarstraat: met name het bovenlicht met de vier geveerde pijlen en de houtgesneden consoles die de kroonlijst ondersteunen, vallen op.

Meisjesschool

In Druten wordt verteld dat het huis korte tijd bewoning heeft gehad van een meisjesschool, een zogenaamde Mater Amabilisschool. De deken van Druten vond het niet gepast hen in een uiversnest (ooievaarsnest) te laten leren, in relatie met spreekwoordelijke vruchtbaarheid. Vandaar de hernaming naar reigersnest. De relatie tussen de Ooievaarstraat en het Uiversnest moet nog worden onderzocht, maar waarschijnlijk is de straat naar het huis vernoemd.

Thomashuis

De voormalige stal is met riet en pannen gedekt. Het staat loodrecht op het voorhuis. In de achtermuur zien we een getoogde inrijpoort. In de negentiger jaren van de vorige eeuw zijn hekken geplaatst rondom de hoeve. Het is nu in gebruik als Thomashuis: een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl